Праисторическите рисунки в пещерата Магурата са затворени за туристи. Мярката

...
Праисторическите рисунки в пещерата Магурата са затворени за туристи. Мярката
Коментари Харесай

Затвориха галерията с рисунките в Магурата

Праисторическите рисунки в пещерата Магурата са затворени за туристи. Мярката е подхваната, откакто преди месец наоколо до рисунките се появиха вандалски надписи, изясни кметът на община Белоградчик Борис Николов.
"Рисунките са затворени, до момента в който не получим спомагателни инструкции от Министерството на културата, заради вандалския акт, който се случи. Надраскаха близо до рисунките, на 4-5 метра, това възбуди публичното мнение и би трябвало да се вземат ограничения ", сподели Николов.
Докато чакат инструкции от министерството, от общината са взели и други ограничения, добави кметът.
"Назначихме в допълнение двама души. Единият ще извършва ролята на защита, дружно с екскурзоводите, когато групите са малко по-големи, повече от 4-5 индивида, тъй като екскурзоводът не е в положение самичък да оглежда всичко, откакто изнася беседата. Има още един човек да съпровожда екскурзовода и да следи. "
Прави се проучване за изнасяне на модел на рисунките на открито, тъй че въпросът с достъпа до тях да се реши трайно и след това в галерията да се влиза единствено в краен случай, добави кметът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР