Прахта във София и запрашаването от почвата са основните причинители

...
Прахта във София и запрашаването от почвата са основните причинители
Коментари Харесай

Прахта и горенето на дърва най-вече замърсяват въздуха в София

Прахта във София и запрашаването от почвата са главните причинители на замърсяването на въздуха в Столична община с фини прахови частици. Почти наедно с това е и делът на горенето на дърва и биомаса, което се прави главно за отопление в част от кварталите. Това заяви във " Facebook " кметът Йорданка Фандъкова, която огласи систематизирания от първото проучване на приноса на другите източници за замърсяване на атмосферата в София.  Данните са събирани в продължение на година и изследвани в две лаборатории в България и Хърватия, както и в референтна лаборатория във Финландия, разясни тя.

Новината за мощното въздействие на прахта върху положението на въздуха в София не е изнедада. Затова е още по-необяснимо и скандално, че улиците в града всеобщо не престават да се почистват ръчно с метли.    

  " Резултатите демонстрират, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прахуляк, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на превоза е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се усилва делът на замърсяването от горене на дърва.  Освен този способ на проучване Столична община прави и разбор с инвентаризация на излъчванията, които демонстрират по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на превоза ", заяви Фандъкова в обществената мрежа.

Кметът повтори за следващ път, че от години  общината изпълнявала ограничения за понижаване на замърсяването с фини прахови частици. Според Фандъкова наклонността е за спад на дните с превишения на ФПЧ в годината, въпреки че по личните й думи " към момента има доста какво да се желае и да се направи ". Като съответни ограничения тя уточни, че годишно Столична община увеличава  парите за миене. " От 2017 година до момента увеличихме 4 пъти площите за миене. За 2021 година залагаме нарастване от 30% на средствата за миене ", пресметна Фандъкова. В същото време обаче жителите на Соофия са изключително недоволни точно от метода, по който почистващите компании в София мият улиците, и от това по какъв начин общината управлява този развой. Същевременно още в края на предишния отоплителен сезон Столична община даде обещание да предложи по-ефективни и решителни ограничения за реакция в дни с превишение на ФПЧ10. Въпреки че новият към този момент стартира, към момента няма препоръчани и признати решения. Вместо това и през днешния ден Фандъкова повтаря до болежка познатата си теза, че администрацията организира действителни ограничения против замърсяването на въздуха.

 

Мерките на Фандъкова:

За да понижим разнасянето на пръст от коли, които стопират на зелени площи, разработихме специфична стратегия за облагородяване на такива пространства. Заедно с кметовете на региони идентифицирахме 73 такива точки и отделяме бюджет от 1,2 млн. лева Първите три региона, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „ Овча купел “, „ Красна поляна “ и „ Надежда “.

На трето място са инспекциите на строителни обекти и на строителната техника, включително товарните коли, които транспортират строителни материали и боклуци. От началото на годината са направени над 1900 инспекции на строителни обекти и са формирани над 400 акта.

Този октомври започнахме и инспекциите за качеството на дървата за отопление, които се продават. Направени са 25 инспекции на търговски обекти взаимно с районната ревизия по горите. По мое гледище беше създаден стандарт за дървата, които се продават за отопление.

От няколко години сме обособили места, на които жителите, могат да оставят старите си автомобилни гуми след тяхната промяна, както и контейнери за събиране на остарели облекла – задачата е тези боклуци да не попадат в печките на недобросъвестни жители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР