Прагът да се изкара задължителната матура по български език и

...
Прагът да се изкара задължителната матура по български език и
Коментари Харесай

Край на тотото за тройка! МОН спусна нови изисквания за матурите през май

Прагът да се изкара наложителната матура по български език и литература след 12-т. клас тази година ще бъде по-висок.

Среден (3) от държавния зрелостен изпит, който ще бъде на 18 май, ще се написа при изкарани 30, вместо досегашните 23 точки, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Освен по-високия брой точки, ще има смяна и при въпросите. Ще има повече с отворен отговор, което към този момент няма да разрешава да се налучкват отговори на теста и по този начин да се изкарва матурата - даже и да се познаят всички въпроси с избираем отговор, това няма да е задоволително за тройка. Общият брой на въпросите остава неизменен - 41.

С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях или с осем по-малко от предходната година. 16 ще са дилемите с къс свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за основаване на текст в границите на 4-5 фрази.

За първи път зрелостниците ще могат да избират сред две обособени тематики - за интерпретативно съчинение и за есе.

По новите изпитни разновидности учениците би трябвало да покажат функционална просветеност, както и положителни умения за основаване на текст, добиване и интерпретиране на информация, споделят от МОН.

Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Максималният брой точки от матурата остава 100.

Въпросите ще са разпределени в първите две елементи на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще би трябвало да покажат познания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове.

Другата част ще е с лексикални и литературни задания. За още 120 минути в третата част младежите ще би трябвало да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко произведения. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

Проверяващите учители ще наблюдават за прецизното формулиране на теза и за нейното поредно и целеустремено аргументиране, допълват от МОН.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР