Прага се превърна в най-горещия имотен пазар на Стария континент

...
Прага се превърна в най-горещия имотен пазар на Стария континент
Коментари Харесай

„Горещият имотен пазар на Чехия създава проблеми

Прага се трансформира в най-горещия заможен пазар на Стария континент за тази година. Ръстът от 22% в цените на жилищата не разреши на доста чехи да извършат покупка. За да избегне основаването на балон и следващ спад Централната банка на Чехия се опита да охлади пазара.

На фона на растежа на високата рентабилност, която европейските парцели носят напоследък, чешкият заможен пазар се отличава със следните характерности: неявяване на новопостроени жилища, високо търсене на фона на растяща стопанска система, ниски лихви по ипотечните заеми и взрив на вложенията.

Средната цена на жилищата в Прага през настоящата година доближи 4240 EUR/кв.м. против 3500 EUR/кв.м. през предходната. По данни на Централната банка темпът на повишаване на този вид парцели надвишава междинния за европейските страни.

Недостъпните за локалното население парцели в Прага и някои други елементи на страната се трансформира в проблем на фона на идните парламентарни избори на 22 октомври. Броят на жилищата налични за продажба е понижен от 7000 при започване на 2016 година до 4000 към днешна дата. Предприемачите упрекват кмета на Прага, че не им издава задоволително количество разрешителни за градеж. В момента, в който градът се нуждае от близо 6000 нови жилища на година, за последните две години са издадени разрешителни за построяването на не повече от 2000 броя жилища. „ Би било задоволително да се трансформират две неща: да се основат ясни правила за строителство и да се открият периодите за издаване на разрешителни ", споделя Томас Пардубицкий, изпълнителен шеф на Fiper Holding. Предприемачите се оплакват, че в някои случаи уреждането на документите за издаване на позволение за градеж лишава 8 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР