Прага/Прищина. В Прага се провежда среща между лидерите на страните

...
Прага/Прищина. В Прага се провежда среща между лидерите на страните
Коментари Харесай

Скандал преди старта на срещата между лидерите на Вишеграската четворка и Западните Балкани

Прага/Прищина. В Прага се организира среща сред водачите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани, хазаин на която е министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш.

Дискусиите сред министър председателите на Вишеградската четворка (Чешка република, Словакия, Унгария и Полша) и сътрудниците им от Западните Балкани ще бъдат съсредоточени върху усилването на цялостното политическо и икономическо съдействие сред двата района, със специфичен акцент върху въпросите, свързани с инфраструктурата, образованието, финансовата непоклатимост и изменението на климата. Чешката република, като ротационен ръководител на Вишеградската четворка, дефинира като един от целите по време на мандата си насърчаването на присъединението на Западните Балкани към Европейския съюз.

Форумът в Прага обаче бе помрачен от скандал, провокиран от изказване на президента на Чешката република Милош Земан. В сряда чешкият президент бе на посещаване в Белград, откъдето дефинира водачите на Косово като „ военнопрестъпници “. Земан бе безапелационен, че „ страни, водени от военнопрестъпници, нямат място в общността на демократичните страни “. След това той напомни, че министър-председателят на най-младата страна на Балканите Рамуш Харадинай подаде оставка, откакто получи призовка за разпит от Специализираната прокуратура в Хага – освен това като обвинен. На взаимна конференцията Земан акцентира, че ще преразгледа опцията Прага да отдръпна признаването на независимостта на Косово. „ Радвам се, че (министърът на защитата Лубомир) Метнар сподели, че е неточност да се признае Косово. Вероятно той ще застане до мен, а кой ще бъде от другата страна, ще забележим след няколко дни “, акцентира Земан.

В отговор публична Прищина анулира присъединяване си в срещата на върха в Прага. „ Косово изпрати дипломатическа нота, в която се извини за отсъствието, откакто преди този момент удостовери присъединяване си ", разгласи представителят на държавното управление в Прага Яна Адамчова, като добави, че Прищина ще бъде показана на срещата от дипломати от косовското посолство в Прага.

Думите на Земан провокираха реакция освен в Прищина, само че и в Прага. Министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петричек акцентира, че не вижда причина за спор за отдръпване на признаването на независимостта на Косово. Съгласно думите му, сходна смяна не би била в полза на чешката сигурност и чешката външна политика. Той обаче означи, че на драго сърце ще беседва с президента Милош Земан, с цел да изложи позицията си по въпроса.

Министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш увери, че е подготвен да разиска с президента на страната Милош Земан въпроса за отдръпване на признанието, което публична Прага е дала за независимостта на Косово.
„ Бих предпочел спор по този въпрос на среща за външната ни политика, а точно на среща с президента, ръководителите на двете камари на Народното събрание, премиера и ръководителите на външните и вътрешните министерства. Гледната точка на някои от тях не съответстват с моята. Ще изчакам полемиката и по-късно ще взема позиция по нея ", съобщи чешкият министър председател Андрей Бабиш пред кореспонденти.
От своя страна първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек подсети на репортерите, че външната политика на страната е отговорност на държавното управление. „ Позицията на президента (Земан) във връзка с Косово от дълго време е известна. Но всички по-нататъшни стъпки са в юрисдикцията на държавното управление ", акцентира Хамачек.

По-късно от Прищина обясниха по различен метод решението Косово да не взе участие в срещата в чешката столица. Говорителят на държавното управление в Прищина Донджета Гаши съобщи, че Косово се приготвя за предварителни избори, което не разрешава на премиера в оставка Рамуш Харадинай да участва на срещата на върха в Прага сред водачите на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани.
„ Харадинай смята, че срещата на върха в Прага е доста значим конгрес, който способства за демократичните процеси, съдействието и високите европейски полезности и затова Косово ще остане неразделна и дейна част от него “, увери Гаши.
Министърът на външните работи на Косово в оставка Беджет Пацоли също разяснява информацията, съгласно която Чешката република може да преразгледа решението си от 2008 година за признание на независимостта на най-младата страна на Балканите, като съобщи, че те са част от акцията на формален Белград за разпространяване на подправени вести.
„ Чешката република, посредством своя министър на външните работи Томаш Петричек, удостовери безапелационната поддръжка за Косово като самостоятелна и суверенна страна и нейната интеграция в Европейския съюз, НАТО и интернационалните организации. Нашето другарство и партньорство са постоянни като канара “, написа Пацоли в обществените мрежи.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР