Прага. Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Словакия

...
Прага. Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Словакия
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : Вишеградската група апелира за по-бърза интеграция на Западните Балкани в ЕС

Прага. Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Словакия и Полша) се оповестиха в Прага за ускорение на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а чешкият министър председател Андрей Бабиш изрази вяра Сърбия и Черна гора да се причислят към Съюза преди края на 2027 година, написа вестник „ Нова Македония “ .
„ Няма подозрение, че договарянията със Сърбия и Черна гора ще се ускорят и че ще можем да включим тези две страни в европейското семейство, колкото може по-бързо, би било идеално да е преди края на 2027 година “, съобщи чешкият водач и приветства опцията за отваряне на присъединителни договаряния с Македония и Албания през октомври тази година.
Той акцентира, че Прага постоянно се е застъпвала за близки връзки сред Европейски Съюз и Западните Балкани.
„ Днес приехме декларация, в която изразихме убеждението си, че политиката на разширение на Европейски Съюз е най-ефективното средство за поощряване на стабилността, сигурността, просперитета и демокрацията в Западните Балкани, тъй като сигурността на Западните Балкани значи сигурност в Европа “, сподели Бабиш.
Чешкият министър председател добави, че обединяването на Европа няма да бъде цялостно, в случай че Западните Балкани не бъдат включени в процеса на разширение.
Западните Балкани са основен сътрудник по въпросите на сигурността. Ето за какво ние почитаме напъните на страните от Западните Балкани да се оправят с миграцията “, уточни още той, като означи още веднъж, че присъединението на страните от този район към Европейски Съюз е в полза на Вишеградската четворка.
Унгарският министър председател Виктор Орбан също съобщи, че Сърбия, Черна гора, Македония и Албания би трябвало да станат членове на Съюза.
Той добави, че присъединението към Западните Балкани не е тежест, а опция за Европа.
„ Европа ще бъде по-силна, в случай че приемем тези страни. Ако Европейски Съюз не беше спал и не бе приел Сърбия и Северна Македония за свои членове, нямаше да има толкоз доста незаконни мигранти, които идват в Европа. Можехме да предотвратим миграцията, в този момент би трябвало да запълним пространството. Трябва да ги приемем като членове “, акцентира Орбан.
Словашкият министър председател Петър Пелегрини съобщи, че Вишеградската четворка е изпратила ясни сигнали, че желае нови членове на Европейски Съюз допустимо най-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР