ПП „Републиканци за България“ обръщаме внимание, че продължава практиката всички

...
ПП „Републиканци за България“ обръщаме внимание, че продължава практиката всички
Коментари Харесай

ПП „Републиканци за България“ предлага публичният сектор да купува български храни

ПП „ Републиканци за България “ обръщаме внимание, че продължава практиката всички публични поръчки в обществения бранш в страната, свързани с доставка на храни, да се обезпечават с вносни артикули. Управляващите не заложиха текстове в измененията в Закона за храните, които да задължат обществения бранш и най-много детските градини и учебните заведения да бъдат снабдявани с родна продукция. Държавата трябваше да даде образец и да заеме обществено виновна позиция, да покаже по какъв начин се прави и тогава да изисква от комерсиалните вериги да създадат същото. Това съобщи Чавдар Маринов, специалист за бранш „ Земеделие “ в Политическа партия „ Републиканци за България “.

Вместо това се сътвори безпорядък на пазара посредством поредност от решения „ на парче “. Само за месец и половина Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 година беше променено два пъти.

„ С последните ремонти няма по какъв начин да се усилят българските артикули в комерсиалните вериги. С тях страната единствено преразпределя пазара сред българските производители, като дава преимущество на едни производители, за сметка на други. При приемането на постановлението и в хода на разискване на първия вид, бе подведено държавното управление по отношение на съответното наличие на текста, обвързвано с да вземем за пример 90% монопол за млечните артикули. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма. Това би трябвало да е ясно на всички. На потребителите щяха да се оферират артикули със изсъхнало или вносно мляко, обезпечени с Постановление на Министерски съвет “, разяснява Чавдар Маринов.

„ Това е положението на родното произвеждане, учредено на изчезнала в България суровина. Страната заема челно място по импорт на изсъхнало мляко в Европейски Съюз. Данните за 2019 година демонстрират, че за четири месеца България е внесла 2 736 тона изсъхнало мляко. Страната ни внася повече изсъхнало мляко, в сравнение с Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия. България е и чист вносител на плодове, зеленчуци и картофи. Балансът в търговията с тези артикули е негативен и сочи приблизително 74% импорт.

Постановлението на Министерски съвет очевидно е преследвало други цели, които са много надалеч от тезата за отбрана на дребните производители. Това е единствено дребна част от образците за „ осъществяване на политика”, които подлежат на доста сериозен взор и разбор, защото водят след себе си отрицателни последствия за целия бранш, а той се нуждае не от недомислени решения, а от поредна стратегическа линия в градивен разговор с всички участници по веригата на доставки. Остава да се надяваме, че Европейска комисия не е подхванала наказателна финансова процедура против България, заради тези дейности на държавното управление “, изясни Чавдар Маринов.

Какво трябваше да се направи или какво може да се направи, съгласно Политическа партия „ Републиканци за България “?

Промяна в Закона за храните и задължаване първо в обществения бранш за доставка на избран % храни, обозначени със стандарти за качество, браншови стандарти, локални или местни стандарти, стандарти за генезис, стандарти за характерен, обичаен усет, биологични артикули и други, което няма да опонира на правото на Европейски Съюз.

По този метод не се постанова императивно българското произвеждане, а обвързваме продукцията с избрани „ етикети”, които подсигуряват добавена стойност и отбрана на потребителя.

Разбира се, първо би трябвало да се изработят такива стандарти, някои от тях съществуват и сега, а процентът на подобен тип храни следва да бъде внедрен, след изработката на разбор по количества и посоки. След изследване на потребителите към такива стандарти и след добитите изгоди, този логаритъм самичък ще се придвижи в комерсиалната мрежа, тъй като потребителят ще го търси. Търговските вериги приветстваха сходна концепция, само че тя не бе осъществена.

Подобни ограничения следва да се вкарват на законово съображение и след извършен спор със засегнатите страни, тъй като е допустимо да последват големи финансови наказания за България!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР