ПП-ДБ представиха своите предложения за промени в Конституцията. Това включва

...
ПП-ДБ представиха своите предложения за промени в Конституцията. Това включва
Коментари Харесай

Конституционните промени на ПП-ДБ: Разделен ВСС, ограничен главен прокурор и 24 май национален празник

ПП-ДБ показаха своите оферти за промени в Конституцията. Това включва делене на Военновъздушни сили на две колегии - прокурорска и съдийска. Ограничаване на пълномощията на основния прокурор, право на конституционна тъжба за жителите, нов механизъм за избор на регулаторите, мандатност на правосъдната власт - стеснен брой мандати за кметовете. Дурги значими текстове са 24 май да стане народен празник на България и отпадане на служебните кабинети. 

„ Представяме съответните текстове с промени в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. С сътрудниците от " Правосъдие за всеки " тези текстове бяха направени. Те стъпват и на едно по-широко политическо единодушие за едно изменение в Конституцията, и се надяваме, че те ще се появят в Държавен вестник “, съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

“Става дума за законорпоект, който третира три огромни групи въпроси. Първото равнище е за престроктуриране на правосъдната власт посредством делене на Висш съдебен съвет и ограничение на безконтролната власт на основния прокурор. Заедно с тях има редица текстове свързани с държавното ръководство. Има текст за конституирането на самостоятелните регулаторни органи. Име оферти за служебните кабинети, самостоятелна конституционна тъжба, всеки жител да се обърне към Конституционен съд, текст, който вкарва мандатност на ръководството на общини. Очакваме от ГЕРБ те създават текстове за инспектората на Висш съдебен съвет, това е доста значимо, ще го обсъдим. Последните 2 години и ГЕРБ и Движение за права и свободи също показаха свои планове за Конституция. Надяваме се комисията по конституционни въпроси да сплоти всички. Последния текст планува 24 май да бъде националния празник на България ”, сподели още Иванов.

“Много от този промени ви звучат механически, само че главните правила за тях са следните – повече правдивост, голямата власт на основния прокурор даваше причина да има чадъри над някои въпреки това правосъдната власт беше бухалка. С тези промени това би трябвало да спре. Повече отговорност на прокурорите – прокурорите би трябвало да пазят страната. Повече самостоятелност при съдиите – техните решения да не могат да се въздействат от другите управляващи. Тези три правилото извеждат главния – никой не би трябвало да е над закона. Следващият принцип е да изведем българския дух, просвета и култура. Да вкараме концепцията, че България е дала култура на огромна част от Европа. Ето за какво желаеме тъкмо в тези промени това да бъде заложено и да покажем, че бъдещето на България зависи от нас ”, сподели Кирил Петков, съпредседател на Политическа партия.

“Сега настоящата конституция беше призната през 1991 и на процедура тя беляза прехода към народна власт. Към него миг във Велико народно събрание Българска социалистическа партия имаше болшинство. Това остави отпечатък върху някои елементи на държавното ръководство. Неслучайно в този момент предлага в сърцевината на този законопроект главните текстове да бъдат в правосъдната власт и промени в метода, по който се ръководи прокуратурата. Българските жители имат чувството, че законът не се ползва по отношение на всички. Идеята за мандатността на кметовете е доста значима, с цел да може изборите да бъдат приведени по метода, по който се избира и президентът. Той има право на два мандата. Ние разчитаме на необятен публичен разговор ”, пък добави ген. Атанас Атанасов от Демократична България.

“Осигуряване на почтена правосъдна система и администрация посредством промени в метода на избор на управление на регулаторите. Те към този момент няма да са бухалки. Това е методът за разцвет за всички народи. Убеден съм, че тези промени са значима крачка към разцвет. Това няма да стане за 2 години, само че ще обезпечи разцвет за идващите 20. Знаете, че редица общини са обезлюдени, тъй като кметът държи бизнеса. Това би трябвало да престане другояче районите не ги чакат положителни времена ”, сподели Владислав Панев от Демократична България.

“Ясно е, че не съм толкоз в ролята си на министър председател, има две аргументи дружно с партийните водачи да сме тук – едната е обвързвана с обстоятелството, че през днешния ден изпълваме със наличие работата на комисията по конституционни въпроси. Благодаря, че ме включихте в тази активност. С моето изявление можем да създадем равномерен преход към другата част от нас, които по-скоро ще приказваме по-експертно. Първо желая да подчертая, че никой от другите празници не трансформира статута си – това, което считаме за значимо където са разказани националните знаци ние да сложим мясото и на българския народен празник. Използваме тази опция – доста дълго време върви тази полемика, тя не получи краен резултат, в този момент ще я сложим на разискване ”, сподели министър председателят акад. Николай Денков.

" Ползвайки опита за промяната от 14-а и 15-а година, както и опита да систематизираме хрумвания през 2021 година, както и диалозите с сътрудниците, да представим проекторазпоредби, които дават отговор на европейските стандарти и да са добре интегрирани в Конституцията. Надяваме се това да стане по бързата процедура и без Велико народно събрание. Висш съдебен съвет става орган за администриеане и кадруване единствено на съдии. Той ще е 15 члена, 9 ще се избират директно от съдии. Кадровият орган да е съдии определени от съдии. 6 члена определени от Народното събрание. Това би трябвало да са предтсавители на специалността, а не политици. Предлагаме Върховен касационен съд и Върховен административен съд управлението им да не се избира със сегашната комплицирана процедура, само че с тези промени махаме указа на президента за тяхното назначение и освобождение. Така няма да има директна политическа интервенция в избора на магистрати. Целта не е да се лишават пълномощията на президента. Предлагаме техният мандат да е понижен на 5 години. Това е доста време, всички останали председатвли на съдилища са с 5-годишен мандат. Мандата на Висш съдебен съвет предлагаме да се понижи на 4 години и да има опция съдиите, определени от съдии да могат да изпълнявт своите функционалности. Проблем в този момент е, че членовете на Висш съдебен съвет прекомерно дълго са отвън специалността. Край със правосъдната номенклатура. Напълно вероятен и защитим вид. Да остане тази връзка сред кадровици и специалността. Ограничаваме опцията в парламентарната квота ба Висш съдебен съвет да има магистрати. Няма потребност от този допълващ механизъм към тази квота ", сподели правосъдният министър Атанас Славов.

" Прокурорския съвет задачата е да има отчетност на прокуратурата, заради което парламентарната квота там ще е по-голям от тази на прокурорите. Идеята е да не може прокуратурата сама да се дефинира управлението си. Парламентарната гилдия ще има 6 индивида, а прокурорската - 2. Главният прокурор ще е административен началник на Върховен касационен съд. Ще ограничим правото на общ контрол за правда. Мандатът на основния прокурор ще сведен до 5 години. Считаме, че въвеждането на ограничавания в парламентарната квота да няма магистрати, да се приложи и тук. Има хрумвания за уравновесена формула по въпроса кой ще назначава основния прокурор  - част от съвета ще може да предлага кандидатура, както и министърът. Но въпреки всичко да има опция за конкуренция. И въпреки всичко, с цел да е ясно, че обвиняването ще има отчетност, министърът на правораздаването ще ръководи този съвет без право на глас. Управлението на недвижимите парцели на правосъдната власт да бъде върнато на Министерството на правораздаването ", сподели още Славов. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР