ПП-ДБ отказаха на ГЕРБ-СДС партньорство в първия маднат и така

...
ПП-ДБ отказаха на ГЕРБ-СДС партньорство в първия маднат и така
Коментари Харесай

Кирил Петков и Христо Иванов: Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ, работим за втория мандат

ПП-ДБ отхвърлиха на ГЕРБ-СДС партньорство в първия маднат и по този начин сложиха завършек на държавно управление с министър председател Мария Габриел.

 

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " няма да поддържат първия мандат и стартират да работят за втория мандат като единствен избавителен вид за България.

 

" Няма да подкрепим първия мандат, започваме да работим за втория, който виждаме като единствената опция пред България да не върви на шести избори ".

 

Това съобщи Кирил Петков след " доста задълбочено обсъждане на Коалиционен съвет, на Национален съвет и на парламентарна група ". 

 

За държавно управление с втория мандат ПП-ДБ ще търсят поддръжка от безусловно всички политически сили в Народното събрание, в това число и от " Възраждане ".

 

" Ще стартираме съвещания с всички политически сили в Народното събрание по тяхната подготвеност да поддържат съответни промени в Конституцията във връзка с Висш съдебен съвет, във връзка с прокуратурата.  Ще беседваме с всички политически сили, в това число и с „ Възраждане “ “, добави съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

 

Ситуацията, която се сътвори в последните дни, удостоверява нашата дълготрайна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се възстановява без дълбока амбициозна смяна в конституцията във връзка с Висш съдебен съвет и прокуратурата, изясни той.

 

Видно е, че всичко останало дава къси съединения, тъй че ще стартираме този диалог, с цел да забележим има ли политическа база, на която може да се образува конституционно болшинство, на база на което да бъде осъществен вторият мандат, изясни Иванов. 

 

Преди това денем Атанас Атанасов съобщи, че са вероятни промени в проекто-кабинета на акад. Денков, само че държавното управление би трябвало да бъде без предложени от Бойко Борисов хора.

Въпреки брюкселската опаковка, придадена посредством Мария Габриел,  Атанасов не вижда за какво би трябвало да бъде подсилен екип на някогашната към този момент еврокомисарка.

 

Депутатите н Политическа партия и Демократична България се събраха, с цел да решат дефинитивно каква ще бъде позицията на обединението им за първия мандат на ГЕРБ. Очакванията са те да препотвърдят позицията си, че няма да поддържат държавно управление с министър председател Мария Габриел. 

 

Новата коалиция разгласи още след изборите, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ-СДС, както и държавно управление, в което има министри от ГЕРБ.

 

Ден след срещата с номинираната за министър председател Мария Габриел съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи, че може би решението би трябвало да се разиска още веднъж и това ще бъде направено.

" Това, което беше значимо, е, че някои от отговорите на Мария Габриел ни харесаха - снарядите за Украйна, Истанбулската спогодба, еврозоната. Ще кажа пред Изпълнителния съвет помислете има ли някаква друга различна мисъл като опция на това, което се задава " - коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ", сподели в събота Петков.

 

Ситуацията обаче се промени през вчерашния ден, откакто водачът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че приключва диалозите с ГЕРБ за поддръжка за държавно управление.


За момента от ГЕРБ не са коментирали дали ще опитат да създадат кабинет при по този начин създалата се обстановка.

 

При отвод за поддръжка от Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и " Възраждане ", гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН " са 116. Правителство се избира с нормално болшинство: нужни се гласовете " за " на най-малко 121 депутати, в случай че всички 240 са регистрирани и гласоподават.

 

Ако въпреки всичко спечелилите в изборите върнат на президента досието с мандата с предложение за състав и конструкция на Министерския съвет, той би трябвало да бъде подложен на гласоподаване в Народното събрание.

 

Това може да бъде най-рано на 25 май (четвъртък), защото съвещанията на Народното събрание всекидневно са в дните от сряда до петък, а сряда (24 май, ден на българската писменост) е почивен ден.

 

 

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР