ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС прокараха на първо четене промените в

...
ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС прокараха на първо четене промените в
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС пуснаха данъчните закони на Асен Василев с намерение да ги обърнат с хастара навън

ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи прокараха на първо четене измененията в данъчните закони, които екипът на Асен Василев предложи за 2024 година - макар че единствено преди седмица Комисията по бюджет и финанси ги отхвърли.

Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) призна, че доста от противоречивите ограничения в плана евентуално ще отпаднат сред двете четения, само че болшинството не желае да връща целия пакет от данъчните закони в Министерството на финансите, " с цел да не стоим тук по Коледа и Нова година и да одобряваме данъчното законодателство през януари ".

Дебатите бяха белязани от гърмеж на гнева на Йордан Цонев по отношение на " Възраждане " още в първите минути на разискванията, откакто Цончо Ганев си разреши да приказва неуважително за представителката на МФ в пленарната зала Людмила Петкова.

Йордан Цонев увеличи звук против депутатите, които " вилнеят с противен език " и два пъти подсети, че Петкова е специалист с висока известност, като поучава Народното събрание от десетилетия. Самата тя се възмути от отношението на Ганев и сподели, че без значение от депутатския си имунитет няма право да визира достойнството и достолепието на други жители.

Асен Василев не присъстваше в залата, което предизвика напрежение от опозицията.

Някои от най-важните промени в закона за Данък добавена стойност:
Запазва се 9% Данък добавена стойност за ресторантьорските и кетъринг услугите до края на 2024 г.Всеки, който не получи фискален бон, има право да не заплати стоката, която е купил или консумирал.0% Данък добавена стойност за хляба и брашното ще важи доникъде на 2024.Намаляване на тавана за заплащанията в брой от 10 000 на 5000 лева
Промените на корпоративния налог: вкарва се европейското минимално ниво на облагане от 15% за най-големите многонационални компании.

Въвежда се условие за актуализиране на базисната данъчна стойност за данъчната оценка на постройките на всеки две години, а за земеделските земи - годишно.

Предлага се мярка за изсветляване на приходите от криптовалути посредством данъчно облекчение.

Основният спор е към запазването на ниската ставка на ресторантьорите - нещо, против което се оповестиха както Асен Василев, по този начин и Йордан Цонев, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи са твърдо срещу да се анулира привилегията на бранша.

Асоциациите на заведенията имат очевидно лоби в Народното събрание и се възползват от това облекчение към този момент 3,5 години след пандемията.

Като контратежест на несъбраните над 300 млн. лева Данък добавена стойност Министерството на финансите предложи няколко ограничения за изсветляване на бранша, който постоянно не регистрира действителния оборот и приходите на чиновниците си.

Сред тях бяха:
всички заплати в ресторантьорския бизнес да се заплащат по банков пътда се употребяват ПОС-терминали в заведенията за развлеченияповишаване на минималните осигурителни праговеданъчно облагане на бакшишитевъвеждане на патентен налог за юридически лица в ресторантьорския бизнес с оборот до 100 000 лева - той ще остава в общинитесофтуер, утвърден от Национална агенция за приходите - всички към този момент имат връзка с данъчната система, само че не всички употребяват утвърждения от Национална агенция за приходите програмен продукт.
ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче дадоха да се разбере, че няма да поддържат тези ограничения, а чакат друг метод за справяне с приходната част. Йордан Цонев разгласи, че има разминаване сред изказванието на Асен Василев за координация на концепциите с ресторантьорския отрасъл и самите " асове " на бизнеса, както той ги назова.

ГЕРБ отхвърля да поддържа и предлагането на Василев хората да не заплащат купените артикули, в случай че търговецът не им издаде касов бон. Теменужка Петкова разгласи, че не може жителите да се " трансформират в сътрудници на данъчната администрация ", а от " Възраждане " взеха решение да дадат образец със " заведение в Перник в късните часове на денонощието ", в което някой не си заплати сметката.

В последна сметка предложенията минаха ан блок със 101 гласа " за ", 43 " срещу " и 22 " въздържали се ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР