Позор, срам, ужас. Това бяха нормални реакции след като България

...
Позор, срам, ужас. Това бяха нормални реакции след като България
Коментари Харесай

Расизъм по поръчка - кой има интерес от акцията на мача България-Англия

Позор, позор, смут. Това бяха естествени реакции откакто България се прочу по целия свят с един от най-големите расистки кавги във футбола в последните години по време на мача на националния тим с Англия (0:6) на стадион " Васил Левски ".

Поредицата от събития, които последваха във вторник - с реакции се намесиха двама министър председатели Борисов и Джонсън, министри, имаше среща на равнище дипломат и вицепремиер, позиция на УЕФА, отказана и подадена под напън няколко часа по-късно оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и включване на ГДБОП - провокираха доста въпроси и няколко хипотези.

Основната е, че станалото на стадиона не е елементарна запалянковщина, а - добре планувана акция. Основната й цел наподобява е да бъде ударен Борислав Михайлов, който 14 години управлява БФС . Кой има интерес, за какво в този миг и по този метод към този момент нямат явен отговор.

Цената обаче е висока и за българския футбол, и за имиджа на страната. А в основата най-вероятно са ползи, надхвърлящи границите на спорта.

Изпълнителите наподобяват познатите крайни последователи на футболния " Левски ", само че до края на деня нито Министерство на вътрешните работи, нито прокуратурата оповестиха да са подхванали някакви дейности за следствие на случилото се и за търсене на участниците. Лицата на множеството от тях могат да бъдат видени в фрагментите в британските и българските медии.

Никой не разяснява и че след толкоз предварителни предизвестия за проблеми с расистки прояви, БФС и органите на реда не наподобява да са положили старания да предотвратят дейностите на почитателите.

Най-прекият резултат от акцията е оставката на Борислав Михайлов след гледище на Борисов.Тя би трябвало да бъде гласувана от изпълнителния комитет на БФС в петък, само че не е изключено да се стигне до вътрешна битка и възможното ѝ отменяне.

Глобалният резултат отвън отрицателния имидж за страната в международните медии към този момент е, че УЕФА може да наложи наказванията за расистки прояви по стадионите още по-строги и да има доживотни забрани за посещаване на мач на нарушителите. Това ще остави във футболната история срещата в София като мотив за тежките ограничения.

Акция " Расизъм ", или какво направиха момчетата в черно

Да се приказва, че в България проблем с расизма няма, е неуместно, колкото и Михайлов да твърди друго (в писмо до УЕФА той посочи по какъв начин БФС се бори сполучливо с този проблем).

Присъствали на разнообразни места на стадион " Васил Левски ", свидетелстват за обособени обиди към играчи на Англия.

Проблемите, довели до две прекъсвания на играта през първото полувреме, са били провокирани от расистки прояви, поради които формалните лица задействаха протокола на УЕФА. Английски публицист твърди, че е преброил шест случая на расистки обиди. Според фрагментите на медиите от Острова проблемите са пристигнали от група ентусиасти, стоящи сред секторите А и Б на стадиона. Там, където са съсредоточени обективите на фотографите бяха почитателите с черни облекла и с надписи, по които можеха да бъдат различени знаци на " Левски " и най-крайната и авторитетна секта " София Запад ". На оградата под тях бяха разпънати две флагове – едното на почитатели на " Левски ", а другото - на почитатели на " Локомотив " (Пловдив).

Кадри на британските медии демонстрираха ясно по какъв начин облечени в черно почитатели насочат нацистки привет с изпъната във въздуха дясна ръка, а в телевизионни репортажи БиБиСи съобщаваше и за издаване на маймунски звуци. Според публицисти, част от представителите на британските медии са били на стадиона с фокус да снимат точно агитките, а не мача.

След като играта два пъти беше прекратена, групата ентусиастите с качулки и маски напусна стадиона преди края на първото полувреме и без да има аспект за напрежение или че го прави по насила.

Този факт впечатли и коментаторите на Българска национална телевизия. Във вторник беше оценен като нехарактерен за ентусиастите и се одобри измежду потвържденията, че тези момчета са отишли на мача с тъкмо избрана задача и откакто са я изпълнили са си тръгнали.

(Вижте във видеото, изпратено от четец на " Дневник " по какъв начин напущат стадиона.)

Кои са участниците

На една от фотосите на " Ройтерс " се виждат две от известните лица измежду почитателите на " Левски " – ММА боецът Георги Валентинов и Тодор Грудов, именуван Теди Хитлера, който е измежду водачите в агитката на сините и постоянно разпява почитателите по време на мачове.

Снимката на Валентинов стана доста обсъждана във вторник в обществените мрежи, поради различен негов кадър във " Facebook ". През май тази година, две седмици преди изборите за Европейския парламент, той разгласява в профила си фотография, на която е с тениска с лика на премиера Борисов. " Някои ще ме упрекнат за тази фотография, други ще ме похвалят, а за мен, най-важното е,че имам ясна позиция и я не отстъпвам. В своя избор, аз виждам мощ, воля, положителни решения и увереност за по-добър живот! В своя избор виждам бъдеще в България! ", написа той над фрагмента.

 Георги Валентинов (в средата) и Теодор Грудов, именуван Теди Хитлера (вдясно от него)
© Reuters

Георги Валентинов (в средата) и Теодор Грудов, именуван Теди Хитлера (вдясно от него)

Грудов пък е известен с татуировките си, част от които са с разнообразни нацистки знаци (за тях той описа в детайли в изявление за БНТ).

Сред участвалите в акцията се виждат и доста млади момчета - нормално те получават тежки задания като тест да бъдат признати в агитките.

В навечерието на мача британският " Телеграф " напомни и случая от предходната година, когато две деца се появиха на пистата на националния стадион с изписани по телата им несъответствуващи надписи и знаци. Двете момчета на забележима възраст под 10 години, бяха снимани голи до кръста, а надписите по телата им гласяха " Levski hooligan ", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West – на " София Запад " ). От британската медия пишат и за още сходни случаи - съвсем всичките, свързани с агитката на " Левски ".

Подготвено ли беше всичко

Бойко Борисов разгласи, че страната страда поради " група олигофрени ".

Бившият притежател на " Левски " Тодор Батков разпозна лицата и съобщи пред Би Ти Ви, че съгласно него това е умишлена провокация. Той описа, че персонално си е патил от тези почитатели, като даде съответни образци с мачове от евротурнирите.

Тезата за провокация се появи и в британската преса. Според " Скай спортс " неназован български футболист се е извинил пред британския тим, като е показал, че абсурдът е авансово квалифициран.

 Капитанът на българския тим Ивелин Попов беседва с последователи на почивката
Капитанът на българския тим Ивелин Попов беседва с последователи на почивката

Членът на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов изрази същото мнение. Според него това е " провокация към футболния съюз, към силите на реда ". " Защото ние би трябвало да се съобразяваме и да ги галим с перо тези хулигани ", сподели той пред БНР.

Говорителят на Националния клуб на последователите на " Левски ", част от който е " София Запад " - Степан Хиндлиян съобщи пред " Дневник ", че " фиксацията в това нещо е извънредно непродуктивна ". По думите му българското общество не е толерантно и ставащото по стадионите е проявяване на ставащото в обществото, а даже и в политиката. " В българската политическа система от години има фашизоидни детайли, които крепят държавни управления – не едно и две. Техни представители даже сега са претенденти за кмет на София ".

В последните месеци министърът на спорта Красен Кралев популяризираше шумно влизането в действие на промени в закона за битка с футболното безчинство. Наскоро обаче той направи стъпка обратно и предложи да се анулира условието за персонализиране на билетите.

Хипотезите: от британски жълт вестник до събаряне на Михайлов

" Сега се обрисува догадка, че евентуално на нашите агитки им е платено от някакъв британски жълт вестник. Другата догадка е чисто идеалистична причина да се смъкна Борислав Михайлов от властта в Българския футболен съюз. Проблемът е, че при почитателите нищо гратис няма ", разяснява пред " Дневник " Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията, който е и измежду създателите на отчет за футболното безчинство.

Анализаторът споделя, че натискът от агитките към притежателите на клубове се е засилил и те заплащат на тях, с цел да няма расистки прояви, поради които ги заплашват по-големи санкции и санкции.

Той предвижда, че абсурдът може да има резултат даже върху туризма, като англичани се откажат да пътуват до България.

Сред коментираните версии беше, че Англия също има интерес от абсурда и го е " подгрявала " с предизвестия какво ще се случи в София, тъй като желае да почисти имиджа на своите ентусиасти като най-големи футболни хулигани.

Къде е залогът

Още във вторник заран министър-председателят Борисов притисна Михайлов да си подаде оставката. Той съобщи, че до момента в който това не стане, страната няма да подкрепя финансово футболния съюз.

Резкият завой на Борисов в отношението му към Михайлов провокира въпроси дали е единствено поради случилото се на мача или просто е комфортен мотив за промяната му. Доскоро тримата със спортния министър Красен Кралев говореха и работеха за приемане на домакинство на огромно състезание по футбол, взаимно с Гърция, Румъния и Сърбия и за финансиране на детско-юношеския футбол съгласно новата идея на съюза.

" Ръководството на БФС ръководи този спорт в продължение на 14 години напълно не без акушерството на този човек, който през днешния ден изиска оставката на Михайлов (бел.ред.-Борисов). И хора, които са доста покрай обкръжението на Борисов, са директно намесени в ръководството на футбола. Говоря освен за партийни функционери, а за стопански магнати, притежатели на клубове ", сподели във вторник Хиндлиян.

В анализите за напрежението към футболния съюз и кой има интерес от промени - бяха припомнени и двете изявленията на притежателя на " Лудогорец " и член на изпълкома на БФС Кирил Домусчиев, които даде в границите на четири дни пред следения от него уебсайт " Гонг ". Най-напред той се изрече доста остро против решението да се ограничи присъединяване на футболисти отвън Европейския съюз в България, като го дефинира за " дивотия от комунизма ". След това обаче уточни, че Борислав Михайлов постоянно е работил за положителното на българския футбол.

" Сто % е предизвикан, 100 % е нагласен (скандалът). Все се надявам, че министър председателят ще премисли решението си. Защото Борислав Михайлов и да го сменят, едва ли ще се промени нещо. И кой ще е този, който ще пристигна? Дейвид Копърфийлд ли ще пристигна - като вълшебник да реши проблемите на българския футбол ", съобщи Венцислав Стефанов, който в последно време постоянно има подобие в мненията с Домусчиев.

Собственикът на " Лудогорец " е броен измежду подкрепящите Михайлов. Поне до момента.

 Борисов направи завой в връзките си с Борислав Михайлов
Борисов направи завой в връзките си с Борислав Михайлов

Повод за размисъл даде и първичният отвод на Михайлов да подаде оставка. Възможно е на изпълкома в петък да има вътрешно противоборство към приемането ѝ. Интересно е и кой ще е идващият президент на БФС. От месеци в спортните среди върви слух, че Красен Кралев е подготвян за поста.

По непотвърдена информация на " Дневник " влизането на ГДБОП в БФС е било обсъждано още в понеделник вечерта. Във вторник Борисов посочи, че абсурдът към мача и следствието против БФС нямали общо, а просто са съвпаднали във времето.

Всичко това евентуално притегля и вниманието на ФИФА, която не разрешава намесата на страната във футболните каузи. Борисов и Кралев обаче настояват, че мотив за терзание няма, тъй като страната не се намесва.

Денонощие след разтърсванията към мача с Англия наподобява, че Борислав Михайлов беше ударен, с цел да бъде свален от поста. Макар и на доста висока за България и българския футбол цена. Кой ще пристигна на мястото му и какви ща са идващите ходове - ще се взема решение в идващите дни.

" Получихме жалка преживелица в една жалка нощ на презрян стадион против жалка опозиция, изиграна на жалкия декор от обиди и завист. Към края всичко това въобще не приличаше на спортно събитие ", написа кореспондентът на " Гардиън ".

А " жалката преживелица " ни напомни освен какъв брой малко спорт е останал в българския футбол, че той е зависещ на напълно други ползи, а и че агитките остават недосегаеми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР