Познавам Васил Божков. Виждал съм го два пъти във връзка

...
Познавам Васил Божков. Виждал съм го два пъти във връзка
Коментари Харесай

Боил Банов: В нашите музеи има много по-интересни и сериозни неща от тези на Божков

„ Познавам Васил Божков. Виждал съм го два пъти във връзка със законопроект, като представител на Съюза на колекционерите. Стори ми се културен човек. По метода, по който разсъждава, ми се стори доста образован човек. Не ми се стори рисков ”. Това съобщи министърът на културата Боил Банов пред Диана Найденова в рубриката „ Карай напряко ” по Нова тв.

``
реклама

„ Надценени са тези другите предмети, тези 212 съставляват избрана сериозна стойност. Те са известни на необятната публика и експертите. В нашите музеи има доста по-интересни и съществени неща ”, разяснява сбирката на Божков министърът.

„ Важното е хората да имат достъп до тези предмети, тъй като те са културна полезност. Ние обаче вървим след решенията на съда. Специалисти работят с тях и ги ревизират. Проверката ще потвърди по какъв начин е добит всеки предмет ”, изясни Банов.

„ Не е правилно, че сме опаковали артефакти на Божков в торбички. Видя се, че това е манипулирано. Към оня миг нито един предмет не е бил изваден от мястото. Картините отиват в Националната художествена изложба, а културните полезности отиват в Националния исторически музей. За тях са отделени специфични пространства, където се поддържа специфична температура и мокрота ”, изясни Банов.

 „ Голяма част от нашата инспекция съставлява установяването на това по какъв начин е добит всеки един предмет от сбирката на Васил Божков. Практиките на всички аукциони в Европа са разнообразни. Публична загадка е, че в България има такива, които се вършат за да се узаконят дадени движимости. На този стадий не мога да дам информация дали в сбирката има такива. Това е най-тежкото за мен в тази работа, аз съм привикнал да приказвам каквото мисля ”, прибавя Банов.

„ Всъщност работата, която ние вършим по основаване на по-добри благоприятни условия и по-добра среда за развиване на гения, ми носи ужасно наслаждение. Моите костюми са сред 150 и 250 лв.. Би ми се желало да подарявам заплатата си, само че за жалост не съм толкоз добре финансово. Всеки ден пътувам до Копривщица с персоналния си автомобил, обичам го това място ”, споделя Банов.

„ Неслучайно стопирах изложбата за Лувъра. Тя беше контрактувана по този си метод преди години. Аз не съм министър, с цел да натрапвам моите убеждения и мнения. Французите търсят ислямското изкуство, което повлиява на Балканския полуостров и навлиза в Европа - това е тяхната прилика. Аз предизвестих музея, че това, което желаят да създадат, е непосилен интервал за нас, българите ”, разяснява Банов.

Банов разяснява и решението на премиера Борисов да не купува нов държавен аероплан. „ Имайки поради къде ще отидат парите, това си е нещо почтено ”, сподели той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР