Познавам България много добре. По време на люксембургското председателство лично

...
Познавам България много добре. По време на люксембургското председателство лично
Коментари Харесай

Невярно клише е, че България е най-бедна и най-корумпирана, заяви Юнкер

Познавам България доста добре. По време на люксембургското председателство персонално аз - като министър председател на Люксембург - подпечатах приемането ѝ в Европейски Съюз. Оттогава България реализира голям прогрес, споделя Жан-Клод Юнкер пред " Дойче веле ". Интервюто на Александър Андреев с ръководителя на Европейската комисия е оповестено под заглавие " Юнкер: Вярвам в България ".

Господин Юнкер, Вие сте убеден, че България ще се оправи добре с европредседателството. На какво се основава тази Ваша убеденост?

- България е превъзходно готова, държавното управление даже сътвори особено министерство за европредседателството. Ръководителката на това министерство Лиляна Павлова, както и министър председателят Бойко Борисов са чудесно готови. С присъединяване и на еврокомисарката Мария Габриел, която прави изключително добра работа в моята Комисия, България може да спомогне за забележителен напредък на Европа, уверен съм в това. Защото страната напълно и без ангажименти стои зад европейския дневен ред и слага в центъра на вниманието точно тези тематики, които са от изключително значение за европейците: най-много миграцията, цифровия пазар, европейския защитителен съюз и европейското бъдеще на страните от Западните Балкани.

Буквата " Б " символизира освен България, само че и Бъдещето. Като ръководител на Европейския съвет, България ще води значимия спор за бъдещето на Европа. А през 2018 ние ще правим промени, които ще бъдат значими основи за бъдещето: като се стартира със задълбочаването на нашия стопански и валутен съюз, мине се през бъдещото създаване на нашата система за предоставяне на политическо леговище и се стигне до бъдещия бюджет на Европейски Съюз. Като един честен медиатор, България ще играе значима роля във всичко това, намирайки консенсус сред държавите-членки.

Европейските медии наблюдаваха старта на българското европредседателство частично много сериозно. Непрекъснато се повтарят два отрицателни суперлатива за България: най-бедната и най-корумпираната страна. Заслужава ли България това негативно отношение?

- Когато чуя сходни клишета, първо ревизирам обстоятелствата. А обстоятелствата наподобяват иначе, освен това – още отпреди да стартира българското европредседателство. Миналата година българската стопанска система означи растеж от 3.9 %, трудовият пазар се развива позитивно, а България превъзходно държи бюджета си под надзор. Държавният дълг е под 30 % – доста ниско ниво, в това число и спрямо страни, които към този момент са въвели еврото.

Лично аз доста добре познавам България – та нали преди години като министър-председател на Люксембург, по време на люксембургското председателство аз подпечатах приемането ѝ в Европейски Съюз. Оттогава насам България реализира голям прогрес, в това число и в стопанската система.

Освен това България е една от най-проевропейските страни, т.е. налице е мощна воля за деяние, с цел да се намерят общи решения. Поради всичко това моите упования са доста позитивни – освен за европредседателството, само че и за нужните дейности за битка против корупцията. По този въпрос ние работим в тясно взаимоотношение с България в границите на по този начин наречения Механизъм за съдействие и наблюдаване и доста деликатно следим напредъка в битката против корупцията.

София буйно се ангажира с въпроса за доближаването на Западните Балкани с Европейски Съюз. Как виждате Вие вероятността на тези страни за приемане в Европейски Съюз?

- България вярно избра Западните Балкани за един от целите на своето европредседателство. Страните от Западните Балкани заслужават да им се даде вероятност за участие в Европейски Съюз. Да, това няма да се случи в границите на моя мандат, само че ние занапред би трябвало да поставим основите, а самите страни би трябвало да се захванат с нужните промени, тъй че това да може да стане в скоро време. Благодарение на българското държавно управление към този момент бяха направени значими крачки в тази посока: срещата на Европейски Съюз на високо ниво за Западните Балкани, планувана от министър-председателя Борисов за 17-ти май в София, е значим крайъгълен камък в това отношение.

България има всички нужни предпоставки, с цел да трансферира мостове към Западните Балкани, тъй като познава района, културата и езиците и тъй като сама сполучливо мина през процеса, водещ до приемането в Европейски Съюз.

Дали по време на своето европредседателство България може и би трябвало да поеме изключителна роля в връзката сред Европейски Съюз и Турция?

- България може да играе значима роля за едно ново задълбочаване на връзките. Ние във всички случаи имаме интерес да работим с Турция като с непосредствен сътрудник. От друга страна, самата Турция като че ли се отдалечава, така че от нея самата зависи да се сближи още веднъж с Европа. Като неин комшия, България може да употребява своята изключително близка връзка с Турция, с цел да се оживи разговорът, тя може да работи като медиатор и преводач. Винаги е по-добре да приказваме едни с други, в сравнение с едни за други.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (47)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР