Познато и използвано e още преди повече от 2000 години

...
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години
Коментари Харесай

Орлови нокти

Познато и употребявано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело като мощно подпомагащо имунната система, по-добро даже от женшена. Разпространено е в съвсем цяла Европа и Северна Азия. У нас най-често ще го срещнете още с името врани нокти, клейник, женско или сладколистно клинавиче, астрагалус. Орлови нокти е изключително желано измежду градинарите, които желаят уханна градина, тъй като ароматът е упойващо сладък.

Всъщност, това е латинското му наименование- Astragalus glycyphyllos. Спада към семейство Бобови и е многогодишно тревисто растение, което може да видите в горите и храсталаците, по поляни и даже скалисти места, най-вече в предпланинските и планинските региони. Билката цъфти от края на месец май съвсем до края на септември.

Стъблото и е съвсем изцяло оголено, а листата са нечифтоперести. Цветовете са събрани в грозд и доближават дължина до 12мм. Плодът наподобява като сърповидно закривен фасул или нокът, откъдето идва и името на растението. Семената са многочислени, с червено-кафяв цвят. Коренът е отвесен и надълбоко вкопан в почвата. Характерно за билката е, че има характерна миризма, а усетът и е леко горчив.

Използваемите елементи на растението са цъфтящите връхни облистени клончета, събрани напролет по време на цъфтежа. За задачата те се отрязват по време на формиране на плода, на към 30 см от върха. Плодовете на орловите нокти също се берат, само че би трябвало да бъдат добре узрели, с мрачно червен до кафяв цвят. След като се съберат, клонките и плодовете се сушат в проветриви сенчести пространства.

В състава на орловите нокти влизат: глициризин, аспарагин, горчиви субстанции, декстроза, захари, 15–20 % протеини. По време на цъфтежа има и флавоноиди, които се намират само в цветовете и листата.

Ползи на орлови нокти

Според китайската медицина, тази билка ускорява силата на Защитното Чи. Чи е сила, която се движи единствено под кожата и в мускулите и която обезпечава разтегливост и сила на кожната тъкан.

Орловите нокти имат потвърдено диуретично, антивирусно, болкоуспокояващо, антиоксидантно, съдоразширяващо и отхрачващо деяние. Растението се употребява като имунен стимулант.

Сред останалите му дейности са:
- Способността да намалява артериалното налягане
- Да забавя сърдечната активност
- Да уголемява кръвоносните съдове
- Да укрепва стомашно-чревния тракт и да защищава черния дроб
- Да покачва интензивността на далака
- Да усилва броя на стволовите кафези в мозъка и лимфните тъкани и да подтиква съзряването им в дейни имунни кафези
- Да покачва производството на хормонални молекули

Орловите нокти се употребяват още при лекуването на артрит, диабет, хипертония, възпаления на бъбреците, коремни болки, маточно кръвотечение и смъкната матка, бяло течение, анорексия, кожни язви, нощно изпотяване, нараснала температура

Тази билка е изключително известна със свойството си да форсира родовата активност и по-лесното обособяване на плацентата. Препоръчва се още на кърмачки за увеличение на млякото. Ефективна е и при нередовна менструация, както и при неплодородие. При опити върху животни е потвърдено, че това растение спомага за забременяването им. Има и случаи, при които е помогнало за зачеване при дами с дългогодишни родови проблеми.

Чай от орлови нокти може да си приготвите доста лесно- сварявате 2 супени лъжици от билката в 0,5 л вода, за около10 мин. Прецеждате и пиете по 1 винена чаша преди ястие, три пъти на ден.

Внимание!

Не започвайте самолечение с тази билка, наложително се обърнете към експерт, тъй като тя може да не е сполучлив вид, според от спецификите на вашия организъм и здравословен статус. Освен това, орловите нокти не трябва да се съчетават с банкет на избрани медикаменти. Също по този начин са в положение да ви докарат обезводняване.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР