Познатите досега похвати на използване на растителни мазнини и палмово

Познатите досега похвати на използване на растителни мазнини и палмово ...

Нова мода - има вече кашкавал със заместител на палмовото масло.

Познатите досега похвати на използване на растителни мазнини и палмово масло що се отнася до млечни продукти на българския пазар вече са "разнообразени". От Асоциацията на млекопреработвателите предупреждават, че вече има "мода" да се използва и картофено нишесте, пише в. "24 часа".
Нишестето замества палмовото масло, а причината е прозаична - така разходите за производство на "продукта" стават по-малки.
За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева. В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По тозиначин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.
Проучвания на асоциация "Активни потребители" също показват, че вероятно има кашкавал с нишесте. Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.
Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.
От 14 януари тази година т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.

Източник: actualno.com