Познати и много нови участници се очаква да дефилират на

...
Познати и много нови участници се очаква да дефилират на
Коментари Харесай

Очакват се много нови участници на 16-ия фестивал Симитлия - Древната земя на кукерите

Познати и доста нови участници се чака да дефилират на на градския стадион "Септември " в Симитли на 12 януари по време на обичайния фестивал на кукерските и маскарадните игри "Симитлия - Древната земя на кукерите ". Това оповестиха уредниците от община Симитли.

Тази година е 16-ото подред издание на атрактивното събитие. Всяка година е огромен броят на групите и участниците. Миналата година те са били към 6000. И в този момент упованията са да не по-малко.

Многохилядна е и публиката, която те събират, напомнят домакините. Носители на кукерската традиция от близко и надалеч демонстрират луксозни костюми, забавни персонажи и маски, настоящи сюжети. Втората събота на януари е денят за традицията.

Тази година 30 групи ще създадат пъстро дефилето. Отново ще гонят злите сили кукерите "Джамал " от село Габра, община Елин Пелин, кукерските групи от ямболските села Победа и Калчево. Публиката ще зарадват и познатите към този момент сурвакарски и кукерски групи от Земен, от селата Турия и Осетеново на община Павел баня, кюстендилските села Ябълково и Жабокрът, разложкото Бачево, кукери от Перник, станчинари от Петрич, сурвакари от Благоевград... Осем са групите от община Симитли. От чужбина идват македонски кукери от Велес и от Делчевско.

Фестивалът се провежда с утвърждението на Министерството на културата и е под патронажа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Той е главен основател за основаването и е с огромен принос за одобряването на събитието през годините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР