Познат на поколения българи под името Насимо, Станислав Трифонов е

...
Познат на поколения българи под името Насимо, Станислав Трифонов е
Коментари Харесай

До дни световноизвестният артист Насимо преобразява сграда в София

Познат на генерации българи под името Насимо, Станислав Трифонов е приет за един от пионерите на източноевропейската стрийт арт просвета, както и един от най-популярните стенописци на Балканите.

Тази година за първи път Насимо се включва в събитието, което безусловно трансформира София за няколко дни, квАРТал Фестивал.

Световнопризнатият български художник ще изрисува цяла фасада на постройка на ул. "Бачо Киро " 29 по отношение на Европейската година на културното наследствo.

Произведението на актьора е подарък от Представителството на Европейската комисия в България – главен сътрудник на тазгодишното издание на квАРТал Фестивал.
 Насимо Насимо
Творбата дава всички индикации да се трансформира в един от новите и съвременни знаци на града.

Какво ще съставлява тя, за какво Насимо взема решение да се включи в събитието и какво в никакъв случай не би изобразил на една стена, споделя самият той в изявление на Венелина Стоянова за Vesti.bg.

- Насимо, поръчката е, че по време на фестивала ще изрисувате най-новото си произведение. Ще ни издадете ли малко за него? Какво обръщение ще носи творбата и с какво съгласно Вас ще завоюва хората?

- Със основаването на този стенна живопис се пробвам да предам на необятната аудитория моя личен превод на тазгодишния лозунг на Европейската година на културното завещание, а точно "Нашето завещание: където предишното среща бъдещето ".

Моето персонално мнение е, че сходна среща сред предишното и бъдещето може да се случи само в сегашното. Тоест през днешния ден или всеки един ден от живота ни. Силната символика на предаването и приемането на обичаи е отъждествена в творбата посредством признака на прегръдката. Тя припомня на всички, че човешките взаимоотношения са доста значими. В тях би трябвало да имаме вяра. Те са най-скъпата обменна валута и точно поради това, с цел да бъдем по-богати, би трябвало просто повече да се прегръщаме и обичаме.

- Кое в действителност Ви предизвика да участвате във фестивала тази година?

- За първи път вземам присъединяване в квАРТал и почтено казано ситуацията доста ми харесва, както и стената, на която рисувам. Сякаш авансово планувано в архитектурния план на постройката е рисунката да бъде там. Истински забавно ще стане през уикенда, когато са главните дни на каАРТал, когато към този момент и калкана ще е добил форма.

- Тъй като започнахме тематиката за преобразяването, има ли място в София или в родния Ви град Търговище, което Ви се желае да измененията?

- По целия свят има безчет доста скучни сиви пространства, които бих се радвал да видя оцветени, както от мен, по този начин и от актьори, които одобрявам.

- А какво в никакъв случай не Бихте изобразили на една стена?

- Нещо, в което нямам доверие или не поддържам. Случвало се да отхвърлям присъединяване в планове, които не одобрявам или не поддържам по един или различен метод.

- Имате ли творба, която Ви носи по-специална емоция; свързвате я с съответно място или човек!

- Тъй като нормално пламтя в това, което върша, най-специалната страст постоянно ми носи творбата, по която работя сега. А самият живописен жанр на изложение в нея е самобитен микс от обичаи в стенописа и съвременен стрийт арт. Ще се веселя, в случай че най-малко един от минувачите, които ще видят творбата ми, би бил стимулиран от работата ми да бъде по-добър човек, да обича същински и да почита ближните.

квАРТАЛ Фестивал ще се организира в дните сред 14 и 16 септември

в познатото каре на булевардите ‘ "Дондуков’ ", ‘ "Васил Левски’ ", ‘ "Мария Луиза’ " и ’ "Сливница ". 2018 година е "Европейската година на културното завещание " и точно невъобразимо богатите просвета, архитектура и история на креативната зона квАРТал ще залегнат в основата на тазгодишното издание на фестивала, чието мото е "РЕстарт: квАРТал отвръща на времето ".

Артистичната акция на Насимо е единствено една от множеството атрактивни художествени интензивности, които ще преобразят зоната на квАРТал и ще го трансфорат в емблематично със своето огромно стрийт арт изкуство място в София. Една от фасадите на Софийската пожарна на ул. "Раковски " и ул. "Искър ", също ще бъде преобразена от графити майсторите от 140 хрумвания, а няколко от известните там заведения, като Scaptobara ще показват напълно нов "изрисуван " външен тип, особено за квАРТал Фестивал 2018. Сред артистите, които ще творят из улиците на квАРТала се подреждат още, надареният художник и илюстратор Ясен Згуровски, артистичният тандем Надя Обретенова и Оксана Георгиева с плана си Urban Camouflage, префасониращ живи хора в творби на

Още за събитието вижте тук:

"квАРТал Фестивал 2018 " трансформира част от Стара София за трети път

Сградата на софийската пожарна се трансформира в платно за графити

Затворени улици в София за квАРТал Фестивал 2018

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР