Позлатиха "Коматево" с още 1 милион Детските площадки са приоритет

Позлатиха "Коматево" с още 1 милион Детските площадки са приоритет ...

Орязаха наполовина парите за ремонти в Южен.

Позлатиха "Коматево" с още 1 милион

Детските площадки са приоритет в строителната програма на "Южен" през тази година,  обяви вчера кметът на района Борислав Инчев. От скромния бюджет в размер на 410 000 лева администрацията е заделила 165 000 за  цялостното обновяване на три детски къта.  Нови люлки, пързалки и катерушки с мека настилка и пейки за майки ще бъдат монтирани в квартал "Коматево", в парк "Източна Румелия" до Бетонния мост и пред блока на бул. "Александър Стамболийски" 80 - 84.

За трите площадки има проекти и издадени строителни разрешения. Имаме готовност за още  пет, ако от Общината осигурят финансиране, обясни Инчев. Специалистите от кметството още преди година са направили обстоен оглед на всички детски съоръжения и са установили, че десетки от тях имат нужда от подмяна, защото са стари и не отговарят на съвременните норми на безопасност. А и от родителите буквално валят молби за нови люлки, за да могат да си играят децата. Районът се разраства, вече изпреварва "Централен", има много млади семейства с деца, напомни районният кмет.

Борислав Инчев призна, че не изпитва възторг от средствата за капиталови разходи, гласувани за "Южен" с общинския бюджет. Районният кмет е дал заявка за 2 млн. лева с уговорката, че ако тази сума няма как да се отпусне, ще очаква един милион. Но се оказа, че поне на този етап администрацията разполага с 410 000 лева приходи от наемите за гаражи и платеното паркиране, което едва сега започва. За сравнение, през миналата година парите бяха 700 000. 

Ако средствата не се увеличат,  няма как да отговорим на исканията на живеещите в района, подчерта Борислав Инчев.  Със сигурност ще се изграждат паркоместа за 83 000 лева на ул. "Студенец" , на "Лозарска" в Коматево и на "Кичево".  Още 25 000 лева са планирани за улично осветление. Лампи ще светнат на локалното платно на бул. "Никола Вапцаров" 11 - 21, на ул. "Георги Бакалов" от ул. "Иван Гарванов" до "Тодор Александров", в отделни участъци на ул. "Дрин" и "Акад. Петър Динеков". 
Доста от малките улици обаче си остават на тъмно. Например, на ул. "Огнево" до общинския приют за деца "Майка Тереза"  има четири лампи, но нито една не свети от години. Като в рог е и на ул. "Работника". 

Само 70 000 лева има за дупки. През 2017-а кметството е вложило в уличните ремонти 100 000 лева и те пак не стигнаха, за да се запушат всички ями. Основно ще правим ремонти на булевардите и второстепенните улици пред училища и детски градини, каза Борислав Инчев.  За тротоари този път "капнаха" само 21 000 лева, а други 11 000 лева - за нови пейки. Инчев подчерта, че администрацията е подготвила много проекти и ще кандидатства за допълнителни средства в Общината.

Източник: marica.bg