Позлатиха "Коматево" с още 1 милион Детските площадки са приоритет

...
Позлатиха "Коматево" с още 1 милион Детските площадки са приоритет
Коментари Харесай

Орязаха наполовина парите за ремонти в Южен

Позлатиха "Коматево " с още 1 милион

Детските площадки са приоритет в строителната стратегия на " Южен " през тази година,  обяви през вчерашния ден кметът на региона Борислав Инчев. От скромния бюджет в размер на 410 000 лв. администрацията е заделила 165 000 за  цялостното възобновяване на три детски къта.  Нови люлки, пързалки и катерушки с мека настилка и пейки за майки ще бъдат инсталирани в квартал " Коматево ", в парк " Източна Румелия " до Бетонния мост и пред блока на бул. " Александър Стамболийски " 80 - 84.

За трите площадки има планове и издадени строителни позволения. Имаме подготвеност за още  пет, в случай че от Общината обезпечат финансиране, изясни Инчев. Специалистите от кметството още преди година са създали обширен оглед на всички детски уреди и са открили, че десетки от тях имат потребност от замяна, тъй като са остарели и не дават отговор на актуалните правила на сигурност. А и от родителите безусловно валят молби за нови люлки, с цел да могат да си играят децата. Районът се разраства, към този момент изпреварва " Централен ", има доста млади фамилии с деца, подсети районният кмет.

Борислав Инчев призна, че не изпитва екстаз от средствата за финансови разноски, гласувани за " Южен " с общинския бюджет. Районният кмет е дал поръчка за 2 млн. лв. с ангажимента, че в случай че тази сума няма по какъв начин да се отпусне, ще чака един милион. Но се оказа, че най-малко на този стадий администрацията разполага с 410 000 лв. доходи от наемите за гаражи и платеното паркиране, което едвам в този момент стартира. За съпоставяне, през предходната година парите бяха 700 000. 

Ако средствата не се усилят,  няма по какъв начин да отговорим на настояванията на живеещите в региона, акцентира Борислав Инчев.  Със сигурност ще се построяват паркоместа за 83 000 лв. на ул. " Студенец ", на " Лозарска " в Коматево и на " Кичево ".  Още 25 000 лв. са планувани за улично осветяване. Лампи ще светнат на локалното платно на бул. " Никола Вапцаров " 11 - 21, на ул. " Георги Бакалов " от ул. " Иван Гарванов " до " Тодор Александров ", в обособени сектори на ул. " Дрин " и " Акад. Петър Динеков ". 
Доста от дребните улици обаче си остават на мрачно. Например, на ул. " Огнево " до общинския подслон за деца " Майка Тереза "  има четири лампи, само че нито една не свети от години. Като в рог е и на ул. " Работника ". 

Само 70 000 лв. има за дупки. През 2017-а кметството е вложило в уличните поправки 100 000 лв. и те отново не стигнаха, с цел да се запушат всички ями. Основно ще вършим поправки на булевардите и второстепенните улици пред учебни заведения и детски градини, сподели Борислав Инчев.  За тротоари този път " капнаха " единствено 21 000 лв., а други 11 000 лв. - за нови пейки. Инчев акцентира, че администрацията е подготвила доста планове и ще кандидатства за спомагателни средства в Общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР