ПозицияЗа мястото на глупостта и мястото на прокуратуратаОт текст на

...
ПозицияЗа мястото на глупостта и мястото на прокуратуратаОт текст на
Коментари Харесай

Мнения Daily: За мястото на глупостта и мястото на прокуратурата

Позиция
За мястото на нелепостта и мястото на прокуратурата

От текст на адв. Георги Атанасов за Mediapool

Напоследък доста нелепости се пръкнаха във връзка на изказаната от Лозан Панов концепция за ново разискване на мястото на прокуратурата в общото държавно устройство и в частност в правосъдната власт (система).

Всъщност обаче въпросът за мястото на прокуратурата, който несведущите възприемат като ненадейно алогично скимване или екзотична политическа изцепка, е спорен още от 1990 година и до момента в който не бъде позволен изцяло, ще берем плодове, не по-сладки от сегашните киселици.

Да уточня – първият план за Закон за правосъдната власт, който уреждаше мястото на прокуратурата и връзките й със съда, беше формиран през 1990 година от УС на Съюза на съдиите и правосъдните чиновници с дейното подпомагане на Министерството на правораздаването и с извънредно приносното присъединяване на тогавашния шеф на дирекция " Законодателство " към него - превъзходния човек и правист Любен Велинов. Този законопроект предвиждаше " приобщаването " на прокурорите към правосъдната власт в опит да възвърне избрани обичаи, съществуващи до 1948 година Законодателната концепция бе да се сътвори " прокуратура към съда ". Това бе направено надалеч преди да стартира подготовка и показване на плановете за конституция. В най-съществена степен този законопроект залегна в основите на плана за конституция на Българска социалистическа партия в неговия първичен и дълго време поддържан вид.

Внезапно на едно от последните съвещания за подготовка на главата за правосъдната власт на така наречен Конституционна комисия ръководителят й господин Гиньо Ганев загатна, че по сделка сред политическите сили е направен нов вид на тази глава. Тогава за първи път се появи актуалното конституционно позволение, което изуми болшинството от участниците в съвещанието. Малцината, които не бяха сюрпризирани – някогашният зам. основен прокурор Спас Мулетаров, представителят на Министерство на вътрешните работи в консултациите, чието име не си припомням, и самият Гиньо Ганев, очевидно бяха взели участие при формулирането на новата редакция. Очевидната безрезултатност на разрешението и прозиращите линии на предстоящ разлом сред съдиите и прокурорите бяха неглижирани в името на постигнатия парламентарен компромис.

Този компромис роди удивителен резултат. По-късно той докара до оксиморонното название " касационна прокуратура " (макар че прокуратурата не е правораздавателен орган, а касацията е присъща единствено на съда), предопредели разтърсванията във Висш съдебен съвет и споровете сред ръководителите на Върховен касационен съд и основните прокурори и провокира цялостно умствено затъмнение у публиката по отношение на съдържателната разлика сред независимостта на съда и независимостта на прокуратурата.

Конституционният съд даже призна на прокуратурата статут на " самостоятелен орган на правосъдната власт ", с цел да оправдае основното й място в " гражданската конфискация ".

Въпросът за мястото на прокуратурата е поставян от сведущите неведнъж и ще бъде поставян до реализиране на нормалността. Ситуация като актуалната, в която прокуратурата посредством преодоляване на Висш съдебен съвет си " отглежда " послушни и правилни съдии, които да се държат " другарски " с прокурорите и да постановяват 100% неоправдателни присъди, а за какво не и избрани позволения по цивилен и търговски разногласия със значение за съответни прокурорски ползи, е изцяло нетърпима и незащитима.

" Идеята на Лозан Панов " прокуратурата да бъде изведена от правосъдната власт и да й се даде статут на самостоятелна институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична в научен и в прагматичен проект. Такава прокуратура завари конституцията от 1991 година и към оня миг тя си вършеше работата неведнъж по-добре от актуалната. Тази концепция е споделяна от доста и доста именити адвокати.

Непознаването й е проблем на непознаващите, а натуралната социална реакция – явен знак за измеренията на " огромния декаданс " на България.

Ще можем ли да помогнем на левкоцитната система на обществото да изхвърли непознаващите от средите на тези, които одобряват жизненоважните за него решения?Въпросът за мястото на прокуратурата е спорен още от 1990 година и до момента в който не бъде позволен, ще берем кисели плодове.--------------------------- Безплоден флирт Акциите на прокуратурата в ДАИ Бившият шеф на ДАИ Цветелин Цветанов в съда

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Росен Босев

Заедно с локалната власт, митниците и фонд " Земеделие " ДАИ е институцията, която прокуратурата най-често употребява, с цел да покаже, че се бори с корупцията. Въпреки че шефовете на регионални дирекции и самият шеф на " Автомобилна администрация " са политически назначения, до този миг никой от политическия кабинет на министерството не е поел отговорност за дейностите на подчинените си.

Нещо повече - структурата е черна кутия. От уеб страницата и освен не може да се разбере името на шефа й, само че се вижда, че близо 800 чиновници са отказали декларациите им за спор на ползи да бъдат оповестени, в това число и огромна част от арестуваните през годините за корупция. Очевидно културата на неяснота получава поддръжка от най-високо равнище.

Държавното обвиняване обвявява шумни акции в организацията приблизително на всеки шест месеца, само че смяна явно няма. Разследванията и делата се точат с години. Ето резултатите дотук:

Единствената наказана - болна инспекторка, януари 2013 година
Служителка на ДАИ - Разград, е упрекната, че е прибирала 50 хиляди лева от събираните такси за издаване на разрешителни за рискови товари. Тя признава и споделя, че е била в лекуване.
Статус: Получава 2 година 8 месеца условна присъда през юни 2016 година

Първият арестуван началник на ДАИ, август 2013 година
Шефът на ДАИ Валентин Божков, назначен от ГЕРБ, и още петима са упрекнати в длъжностни и корупционни закононарушения при акция на ДАНС, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.
Статус: Няма повече информация за случая. Срещу Божков не е внасян обвинителен акт
Акция в ДАИ - Стара Загора, юли 2014 година
Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт против петима чиновници на ДАИ - Стара Загора, за проведена незаконна група за искане на подкупи от транспортни компании.
За приемане и предоставяне на подкупи са упрекнати още двама чиновници на АПИ и двама представители на частни компании.Статус: Разследването се води още от 2011 година Обвинителният акт е импортиран през юли 2014 година, като по-късно делото е връщано на прокуратурата два пъти, с цел да бъде импортирано последно през март 2016 година Делото продължава.

Акция в ДАИ - Велико Търново, август 2014 година
Петър Петров - шеф на ДАИ - Велико Търново, и още трима души са арестувани и упрекнати в проведена незаконна група за приемане на подкупи от транспортни компании като " такса успокоение ".
Статус: Делото е импортирано август 2015 година, само че е прекъснато и върнато на прокуратурата поради процесуални нарушавания. Внесено е още веднъж през декември 2015 година и към момента не е завършило на първа инстанция.
Акция в ДАИ - Плевен, октомври 2014 година
Шефът на ДАИ - Плевен, Николай Николов е упрекнат за получени два подкупа и за нелегално държане на 46 патрона.
Статус: Прокуратурата не е съобщавала да е внасяла обвинителен акт.
Акция в ДАИ - Хасково, ноември 2015 година
Четирима инспектори от ДАИ - Хасково, са арестувани за взети от тях подкупи от водачи - сред 80 и 30 евро, които били събирани от турски тираджии с реплики като " Дай кафе! " и " Хайде, комшу, обърни ми внимание, почете ме! "
Статус: В края на март 2017 година Окръжна прокуратура - Хасково, внася обвинителен акт против четиримата, само че съдът го приключва. В момента делото е в Апелативен съд - Пловдив
Задържан е шефът на ДАИ Цветелин Цветанов, март 2016 година
Задържан е шефът на ДАИ (и някогашен началник на ДАИ - Плевен) Цветелин Цветанов. Заедно с него за проведена незаконна група за подкупи са упрекнати още чиновници от разнообразни дирекции в страната. Групата е основана през февруари 2015 година, като събирала " такса успокоение " или репресирала, или прикривала контролни пунктове, образователни центрове, превозвачи. Открита е огромна сума в брой.
Статус: В края на март 2017 година е импортиран обвинителен акт в Специализирания углавен съд. Проведени са няколко съвещания, идващото е другата седмица.

Юни 2017 година Поредната акция
Десет чиновници на разнообразни регионални дирекции на ДАИ и двама притежатели на автошколи са арестувани за корупционна скица при изпитите за кормуване. Шестима от тях са упрекнати. Схемите били с дребни суми – от 50 до 100 лв.. Открити са 116 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР