Позицията, пред БНТ, изрази проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния

...
Позицията, пред БНТ, изрази проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния
Коментари Харесай

За страховете от лаймска болест, експерт каза: Българинът има носталгия към опашки

Позицията, пред Българска национална телевизия, изрази проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Той направи коментара, тъй като към този момент има много случаи на огромни опашки пред НЦЗПБ от хора, носещи кърлежи за проучване, както и хора, съмняващи се, че може да са инфектирани с лаймска болест и търсещи къде да си създадат проучване за удостоверение или отменяне на подозренията им.
Най-популярният коментар по тематиката направи една от основателките на уеб страницата " Майко блага " Красимира Хаджииванова - с акцент каква администрация е в НЦЗПБ и по какъв начин там се работи по-малко от половин работен ден с хора, обезпокоени за здравето си.

Кантарджиев разяснява, че проучването на кърлеж не демонстрира дали самият ти си инфектиран с лаймска болест. По думите му, даже да бъде открито, че кърлежът има лаймска болест, това не значи, че ти си инфектиран. А даже да няма открита лаймска болест, допустимо е кърлежът при захапване да е изплюл към този момент вируса.
Според Кантарджиев, в случай че бъдете ухапани и сте възрастен човек, би трябвало да вземете две таблетки " Доксациклин ". Това понижава вероятността да се болестите с лаймска болест 10,2 пъти, сподели професорът.
Професорът съобщи и, че кърлеж се вади както се вади бодилче - с пинсети, като се хваща допустимо най-близко до мястото на захапване. Не се върти, не се маже с олио и мазинан, не се гори, акцентира той. Важно било да се извади хоботчето, само че даже да се скъса, не е съдбовно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР