Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие,

...
Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие,
Коментари Харесай

Джема Грозданова: С позицията ни за Македония и Албания демонстрираме национално достойнство

Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие, което би трябвало да ни приказва, че демонстрираме национално достолепие. Това сподели ръководителят на Външна комисия и народен представител от ГЕРБ Джема Грозданова по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно заседание за Северна Македония и Албания.

Според нея е допустимо двете страни Албания и Македония да се преглеждат в пакет, само че и поотделно. По думите ѝ възможностите за Северна Македония са по-големи.

"Самочувствието, което се вижда в тази рамкова позиция би трябвало да ни приказва, че демонстрираме национално достолепие, което уважаеми "Обединени патриоти " считам, че е ваша цел. Призовавам ви да не вършим импровизации, а да се придържаме към това, по което дълго време работихме ", сподели още Джема Грозданова. Тя уточни, че до момента не е одобрявана такава позиция. Председателят на външна комисия сподели всичко това, защото депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов и представители на НФСБ възразиха, че не са осведомени с декларацията и желаеха отмора.

"Не желаех да влизам в хронологията на предложенията за тази декларация и изобщо в целия развой по нейната работа. Мислех, че през вчерашния ден сме се уговорили, разбрали, съгласили. Стигнали до обща позиция откакто Министерски съвет одобри една от най-хубавите си рамкови позиции досега по външнополитически въпроси, която не можахме да издържим на напрежението, че въпреки всичко ни гледат по тв приемника и стигнахме до тази препирня. Няма по какъв начин да не се спомене, че този развой на работа по този документ стартира предходната седмица в понеделник, когато се събрахме представители на всички парламентарни групи ", сподели още Джема Грозданова. Тя уточни, че Министерство на външните работи е показало плана на рамкова позиция, като е била публикувана тази позиция с публични писма.

"След това в понеделник към 15.00 ч. беше публикувано от мен плана на декларация по всички пощи. Искахме тази декларация да бъде призната през вчерашния ден сутринта преди Министерски съвет, тъй като това е логиката на парламентаризма. Не можахме да се разберем във времето, тъй като политическите групи желаеха да създадат оферти. Събрахме се през вчерашния ден сутринта на Председателски съвет и взехме решение, че ще се вършат оферти и ще се съветват в границите на ръководители на групи, техни представители и членове на Комисията по външна политика. Дойдоха оферти. Благодаря на групата на "БСП за България " за предолженията, които направи, на "Обединени патриоти ", в частност на Вътрешна македонска революционна организация.

Вчера сутринта на председателски съвет НФСБ участва, само че се оказа, че не са чели рамковата позиция. Имате време да я прочетете. Вчера всичко това беше подкрепено, с цел да може през днешния ден да създадем по този начин, че най-сетне да излезем с една ясна безапелационна позиция по тематика, по която доста от нас сме ангажирани. Някои хора са прекомерно захласнати от тази тематика, други не са, само че тематиката е значима за България. За мен е неприятно, че към момента в интернационалните европейски документи се цитира главно срещата на върха в Солун от 2003 г ", сподели още Грозданова. Според нея срещата в София би трябвало да влезе в историята. "Искам българската роля в целия този развой да се цитира ", сподели още Джема Грозаданова, представена от "Фокус ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР