Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето върху възможността

Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето върху възможността ...

Валери Симеонов: Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето.


Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето върху възможността за финансиране на партиите от юридически лица и еднолични търговци. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически и физически лица.

"Ако се приеме едно такова вето партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии“, каза още той.

"Никой няма да даде пари на една малка партия и на опозиция, а на тези, които управляват, тъй като ще се страхува от санкции, проверки, репресии, и отказ от обществени поръчки и концесии", разкри лидерът на НФСБ.

Във връзка са опасенията на държавния глава, че ще се получи обвързване на бизнеса с партиите, Симеонов заяви, че това не е състоятелно.

"В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват и най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това. По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Те в момента ги получават, ако си плащат", допълни още Симеонов.

"Ще гласуваме най-вероятно против ветото. Няма нищо по-естествено от това. Ние бяхме предложили да се разреши финансирането до определена граница. Мисля, че това е най-разумното решение. Не мога да се сърдя на президента - той не е бил нито в бизнеса, нито в политиката, а идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети“, завърши Валери Симеонов.

Източник: novinite.bg