Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на

...
Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на
Коментари Харесай

Министър Кралев: ММС категорично подкрепя изграждането на инфраструктура за практикуване на зимни спортове

Позицията на ММС е изрично в поддръжка на построяването на инфраструктура за упражняване на зимни спортове в страната ни. Toва сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на полемиката за концесията на ски зона Банско. Той приветства самодейността на Министерство на околната среда и водите за осъществяване на дебата. По думите на спортния министър е извънредно време да се позволи въпросът от 2001 година за това дали да се строи втора кабинкова линия в зимния курорт Банско. “Алтернативата на кабинковия въжен превоз са над 130 микробуса с по 15 места, които да извозват туристи всеки час. Ясно е кое ще докара до по-големи вреди за околната среда. Това ще аргументи и отрицателен имидж за България като ски дестинация”, безапелационен бе министър Кралев.

Той изясни, че е взел участие в голям брой кръгли маси по тематиката като не е чул нито един специалист да изкаже причини против построяването на втори кабинков въжен превоз и разширението на мрежите от ски писти в България.

" Истинският въпрос тук е не дали е належащо, а какъв брой ски писти и какъв брой лифта са нужни, с цел да може да имаме съответна на публичните потребности спортна зимна инфраструктура ", акцентира спортният министър.

Красен Кралев съобщи, че приоритет на Министерството на младежта и спорта е да сътвори условия за развиване на всеобщия и детско-юношеския спорт, само че с наличната инфраструктура в зимните ни курорти това е съвсем невероятно. “Как да се основат условия за подготовка на спортисти при по-малко от 200 км писти в цялата страна в съпоставяне със 7 000 км в Чешката република и 1 800 км в Словения? За мен, като министър на младежта и спорта най-важно е да създадем условия, както за професионален, по този начин и за всеобщ спорт, който е значим за здравето на нацията”, разяснява той. По думите на министър Кралев точно спортът е най-големият промоутър на дадена страна като туристическа дестинация.

Красен Кралев изясни, че Банско е бил хазаин на пет Световни купи в алпийските ски и една в сноуборда, като през 2018 година още веднъж приема Световна купа по сноуборд. Курортът е домакинствал още на европейско състезание и европейски купи по биатлон, а през 2021 година приема международно състезание за младежи и девойки през 2021 година в алпийските ски. “Това е голяма реклама за страната ни”, съобщи министърът на младежта и спорта. Кралев даде образец с голям брой международни курорти, които са в естествени паркове, което не пречи на никого. Така е в Сърбия, Румъния, Турция, Италия, Франция, Съединени американски щати, Канада, Япония. Зоните за олимпиадата в Сочи и тази в Пьонгчанг също са в естествени паркове.

Спортният министър изясни, че с помощта на триумфите на двама от международните водачи в сноуборда – българските състезатели Сани Жекова и Радо Янков има нараснал интерес към сноуборда. “Ние сме задължени да осигурим съответни условия за упражняване на зимни спортове за нашите деца, с цел да могат да спортуват и да обикнат природата”, сподели Кралев.

“Трябва да тръгнем изрично към разширение на инфраструктурата за зимни спортове – нужно е да се построи освен втори въжен превоз, само че и ски писти. Обществените настройки са изрично в тази посока”, разяснява той. Министър Кралев съобщи, че Министерство на околната среда и водите ще получи и логистичната поддръжка на ММС за реализирането на този план.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР