Позицията на Германия на международната сцена я задължава да се

...
Позицията на Германия на международната сцена я задължава да се
Коментари Харесай

Германия ще гради силна армия

Позицията на Германия на интернационалната сцена я задължава да се трансформира във водеща военна мощ в Европа, съобщи немският министър на защитата Кристине Ламбрехт.

" Това е обвързвано с размера ни, геополитическото ни състояние, икономическата ни мощ, в резюме, с значимостта ни. Това ни трансформира във водеща мощ, без значение дали го желаеме или не, и то във военната сфера ", цитира Financial Times думите й от тирада пред Германското сдружение за външна политика.

По-специално министърът съобщи, че Германия би трябвало да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, само че не през идващите няколко години, а в дълготраен проект, в сходство със стандартите на НАТО. Тя разгласи проектите си за основаване на три боеспособни армейски дивизии до началото на 2030 година и за разхлабване на строгите разпореждания за немския експорт на отбранителни артикули, с цел да може Германия да взе участие по-активно в европейските планове в региона на защитата.

Ламбрехт посочи, че Съединени американски щати ще останат главната мощ за защитата на Европа, само че възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, пренасочването на вниманието на Вашингтон към Индо-Тихоокеанския район и обстановката към Украйна изискват от европейските страни да бъдат подготвени да се пазят от закани.

Министърът означи, че ролята на Германия във Втората международна война е довела до песимизъм измежду обществото във връзка с военните сили. " Тя сподели, че германците са привикнали да възприемат Бундесвера като работа за незабавна помощ при естествени бедствия, която оказва помощ при пандемии, наводнения и горски пожари, взе участие в задачи в места като Афганистан и Мали ", написа Financial Times. " Но тези времена отминаха ", счита Ламбрехт.

Германският министър на защитата засегна въпроса за отхвърли на Берлин да достави танкове на Украйна. Министърът твърди, че до момента нито една страна не е изпратила в Киев бойни машини на пехотата или бойни танкове, създадени в западни страни.

През февруари немският канцлер Олаф Шолц съобщи по време на тирада в Бундестага, че правителството ще отпусне 100 милиарда евро за немската войска. Междувременно изказванията на Ламбрехт пристигнаха по-малко от две седмици, откакто немският кабинет разгласи, че работи по нова тактика за национална сигурност, която за първи път в най-новата история на Германия ще преразгледа метода на Берлин към защитата и външната политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР