Позицията на държавата за АЕЦ „Белене“ се промени, защото сега

...
Позицията на държавата за АЕЦ „Белене“ се промени, защото сега
Коментари Харесай

Позицията на българското правителство за проекта АЕЦ „Белене“ се е променило, заради яснотата и сериозните оферти


Позицията на страната за АЕЦ „ Белене “ се промени, тъй като в този момент имаме съществени предложения и знаем елементи към градежа. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев по отношение на политиката на българското държавно управление за развиване на връзките с Руската Федерация за сполучливо осъществяване на българските национални ползи.

Премиерът Борисов изясни за какво позициите на страната ни по отношение на градежа на АЕЦ „ Белене “ са се променяли през годините, като уточни, че е имало интервал, в който страната се е отказала от градежа на централата, само че в този момент ситуацията е изменена.

„ Тогава не знаехме какъв брой е ескалационния показател, какъв брой коства централата. Имахме големи отговорности е трибунал в Париж. Нямахме подписан контракт, с цел да знаем каква ще е цената и какъв брой ще се оскъпи през времето. Затова бяхме срещу “, сподели Борисов. Той напомни, че сега са подадени 13 предложения и някои от тях фактически заслужават внимание.

„ Защото от една страна е държавната енергийна компания, а от другата южнокорейската и консорциум, който е съединен от страна на „ Росатом “, като ние през това време си платихме реакторите, спасихме 90 милиона (лева) лихви и на процедура хипотезата в този момент е напълно друга, в сравнение с беше преди във връзка с АЕЦ „ Белене “, сподели още Борисов.

Премиерът посочи също, че на процедура големият напън и на Съединени американски щати, и на Европа, са създали неосъществим плана „ Южен поток “. " Огромни усилилия положихме, с цел да може да се сглоби по този начин плана. Така или другояче планът започва. За над милиард евро ще текат процесите ", изясни Борисов. Той още веднъж акцентира, че е по-добре този план да бъде именуван " Балкански поток ", защото в Европа думата " Балкан " се възприемала по-позитивно.
Единственият проблем, който имаме (с съветската страна), е с лицензите на оръжейните фабрики, счита министър председателят.

Преди това още веднъж в отговор на рецензиите на същия народен представител Борисов изясни, че не е по силите на България да работи за рухването на глобите против Русия. „ Ако Минските съглашения се спазят, тогава ще паднат глобите “, сподели Борисов, отбелязвайки възстановяване на връзките сред новия украински президент и Руската Федерация. „ Ние постоянно сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически сътрудници. Още много неща сме създали в интерес на Руската федерация и тяхното управление високо ги прави оценка. Прагматично, тъкмо, въз основата на взаимната полза продължаваме да работим с Руската федерация “, съобщи Борисов.

Следващата година се приготвя посещаване на съветския президент Владимир Путин у нас по отношение на отбелязването на 140 години от определяне на нашите дипломатически връзки, заяви още министър председателят.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР