Позицията на българското правителство е, че заместник-председателят на Комисията за

...
Позицията на българското правителство е, че заместник-председателят на Комисията за
Коментари Харесай

Правителството препоръча оставката на Ралица Агайн

Позицията на българското държавно управление е, че заместник-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн , която управлява ръководство " Застрахователен контрол ", би трябвало да понесе отговорността си за случилото се около банкрута на " Олимпик " и непринудено да освободи заемащия от нея пост.

Това сподели финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет, след среща в Министерски съвет, проведена по искане на премиера Бойко Борисов.

Той опроверга всички появили се информации в медийното пространство, че българският кодекс за обезпечаване планува клоновете на юридически лица, осъществяващи застрахователна активност на територията на Европейски Съюз, да внасят вноски в един от Гаранционните фондове , който служи за покритие на вреди при липса на застраховка " Гражданска отговорност " и липса на открит извършител.

По думите на Горанов в българското и европейското законодателство липсва съображение и защото сходни вноски не е следвало да бъдат правени, тъй че застрахованите в компанията " Олимпик " да могат по някакъв метод да се удовлетворят от Гаранционните фондове на територията на Република България.

Българските жители, които имат вземания , поради не завършили застраховки - малко под 10 милиона, съгласно калкулации на Комисията за финансов контрол (КФН) - автоматизирано стават кредитори на гръцкия фонд и на сдружението в Гърция по неплатежоспособност, посочи Горанов и добави, че страната ще вземе ограничения.

Стана ясно, че в 14:00 ч. представители на българското държавно управление ще се срещнат с кипърския дипломат в Министерство на външните работи.
Горанов уточни, че на срещата ще бъдат сложени няколко съществени въпроса , за които ще се изисква подпомагане от кипърската страната. " Какъв е статусът на ЗК " Олимпик " в Кипър и по какъв метод се приключва застрахователното сдружение в Кипър.

Ако сдружението се приключва в Кипър заради неплатежоспособност, то българските жители ще имат право да получат отплата от Кипърския фонд за обезщетяване. Ако сдружението се приключва на друго съображение, българските жители, които имат сходни застрахователни вземания, ще би трябвало да се удовлетворят от масата на несъстоятелността, такива каквито са процедурите при общата неплатежоспособност, безапелационен бе финансовият министър.

Горанов посочи, че в случай че сдружението " Олимпик " се приключва в Кипър, то българската страна ще ангажира Кипърско адвокатско сдружение , което е експерт по Кипърското комерсиално право, да съставлява българските кредитори в Кипър.

Той напомни, че още през месец май лицензът на застрахователното сдружение е лишен и дотук свършва приносът на КФН, издавайки възбрана за подписване на нови полици на територията на Република България от това сдружение.

Горанов уточни, че липсва информация към Министерство на финансите , към държавното управление и Комисията за бюджет и финанси към Народното събрание за следствията от отнемането на лиценза в Кипър.

" В този смисъл намираме доста пропуски в ръководството на заместник-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн, която управлява ръководство " Застрахователен контрол " и българският парламент има задоволително хипотези, с които би могъл да я освободи от служба ", изясни финансовият министър.

Финансовият министър видя и пропуща на КФН , че не е обърнала внимание на по-ниските цени на ЗК " Олимпик " , които застрахователното сдружение е предложило на българския пазар.

Той отхвърли и всевъзможни спекулации, че българският закон сега дава опция или планува обвързване за сметка на Българския гаранционен фонд.

Горанов даде обещание, че отсега нататък ще се търсят законодателни промени и ще се упорства пред Европейска комисия за промени в Моторната инструкция за по-бързото и напредване. Чрез нея се плануват в такива обстановки националните гаранционни механизми да изплащат незабавно обезщетения на засегнатите лица и да регресират застрахователните гаранционни фондове на страната членка.

Той уточни още, че два милиона евро от Кипърската гаранционна компания се преведени в Българския гаранционен фонд, който се ръководи от Гаранционния фонд в България. Те обаче не могат да се разделят на българските жители, тъй като са недължимо импортирани от кипърската компания и евентуално ще се върнат в масата на несъстоятелността на сдружението.

Припомняме, 200 000 българи останаха без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради банкрута на кипърското застрахователни сдружение " Олимпик ". Те би трябвало да сключат нова лавица с друго сдружение от 18 август, събота. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ще дадат " прочут " гратисен интервал на водачите, които са " изгорели " от банкрута на сдружението. Ако пътните служители на реда открият лидер с лавица към " Олимпик ", " в първите няколко дни " те единствено ще предизвестяват, без да пишат сурови актове.

От Комисията по финансов контрол (КФН) пък оповестиха, че финансовите вреди на българските водачи в резултат на банкрута на застрахователя са към 9.35 милиона лв. . Щетите са по-ниски, поради сключването на полици на разсрочено заплащане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР