Позицията на България защитава изцяло националния ни интерес. Това заяви

...
Позицията на България защитава изцяло националния ни интерес. Това заяви
Коментари Харесай

Конфликтът Русия-НАТО-Украйна: Позицията на България защитава националния ни интерес

Позицията на България пази напълно националния ни интерес. Това съобщи министър председателят Кирил Петков във връзка спора сред Русия-НАТО-Украйна преди днешното постоянно съвещание на Министерския съвет.

Той акцентира, че министърът на защитата Стефан Янев е предложил подробен и явен отчет, защитаващ нашия интерес.

„Най-важната ни точка през днешния ден ще бъде отчет на министъра на защитата, който ще ни запознае с настоящата конюнктура към напрежението сред НАТО и Русия. Военният министър ще показа и част от заключенията, направени на вчерашния Съвет по сигурност“, сподели министър председателят. 

По-рано през днешния ден министърът на защитата Стефан Янев съобщи, че България може да се включи в взаимно обучение на НАТО с един батальон, само че с не повече от 1000 души. 

Според него позицията на България във връзка напрежението сред НАТО и Русия би трябвало да пази националния интерес с цялостното схващане на обстановката и на стадия на развиване на българската войска. 

Позицията пък би трябвало да е съобразена с целия пакет от дипломатически старания, както и с опцията да се укрепят военните сили на България.



Във вторник министър председателят свика и Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

България и Съединени американски щати към този момент употребяват взаимно образователния полигон „Ново село“, военновъздушните бази „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ и логистичния център край Айтос, само че Съединени американски щати обмислят изпращането на още хиляди бойци в Източна Европа.

Франция пък съобщи опция да укрепи отбранителния капацитет в Румъния.

Испания и Нидерландия към този момент оповестиха, че ще изпратят изтребители в България, с цел да подкрепят задачата за защита на въздушното пространство. Кабинетът разисква и опцията за приемането на сухопътни войски, само че няма решение в тази посока.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР