Позицията на България относно Република Северна Македония не е изненада,

...
Позицията на България относно Република Северна Македония не е изненада,
Коментари Харесай

Вигенин: България като че ли се оказа под натиск, вместо Северна Македония

Позицията на България по отношение на Република Северна Македония не е изненада, съгласно депутата от Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. „ Видимо няма прогрес по осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония “, уточни специалистът по интернационалните връзки за държавната телевизия: „ Съжалявам, че се стига до тази обстановка, само че България не може да не отбрани своя интерес в връзките с нашите съседи и позициите си в границите на Европейски Съюз “.

" Едното е въпросът на неизпълнението на Договора -  не беше задоволително добре артикулиран нито в страната, нито при нашите сътрудници. Още в предходните месеци, напролет, дадохме единодушие за начало на договарянията, а в този момент, в този интервал, пропуснахме да разбираем, че прогрес в договарянията няма. Вторият детайл - незадоволително ясно виждане има от страна на държавно управление по какъв начин оттук насетне ще споделят това решение на българската страна - и при нашите съседи, и при нашите сътрудници, защото се основава усещането, че България   блокира процеса на разширение на Европейски Съюз ", съобщи още пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Българска социалистическа партия по интернационалната активност Кристиан Вигенин във връзка решението на държавното управление за блокиране на Северна Македония за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Вигенин разяснява половинчатия опит за решение на проблема: " От една страна - да, ние отстояваме нашата позиция , само че всичко съпътстващо това решение, ни се коства, че не е задоволително добре премислено. Затова са нужни незабавни ограничения, които се надявам да чуем тази седмица в Народното събрание ".

По думите му прекалено много се е разчитало на това България ненадейно да успее да изясни казуса ни с Република Северна Македония. В същото време от Република Северна Македония са били дейни в обяснението на тяхната позиция по въпроса - като по този начин са се пробвали да слагат нас в ъгъла, вместо противоположното - България , като страна член на Европейски Съюз , да разчита освен чисто официално като част от Европейски Съюз , само че и като сътрудник на другите страни членки в Европейски Съюз.

" Остана горчив усет от това, че България сякаш се оказа под напън , вместо Република Северна Македония. Това са преодолими въпроси, пропуснатото време не може да бъде наваксано, само че би трябвало да бъдем по-активни в връзката ", счита Вигенин.

Той подчертава върху едно от настояванията на нашата страна, останало неудовлетворено от страна на Германското председателство - би трябвало да се упорства да бъде категорично очебийно, че в процеса на договарянията ще се употребява цялото име Република Северна Македония , защото географската област Северна Македония включва и българската част от нея, от което може да се получи комплициране.

" Нашата позиция е била в поддръжка на процеса - ние подкрепихме ратификацията, подкрепихме преговорната рамка. В същото време считаме, че и българското държавно управление в тези три години след подписването направи пропуски и не се възползва от удобната атмосфера, която първоначално беше основана ", напомни още Вигенин. Той даде за образец по какъв начин в контракта е било записано, че ще се утвърдят икономическите връзки, а не е било направено нищо в тази посока.

" България искаше да се даде доста явен знак към района, само че когато даваш знак към района, той също би трябвало да покаже подготвеност да направи своите взаимни отстъпки. Ние не желаеме нищо повече от това да бъдат приети обстоятелствата и действителностите ", разяснява още Вигенин.  

По мнението на Вигенин министърът на външните работи би трябвало да изясни, че посредством този ход във връзка с Република Северна Македония , България не желае да бъде блокирана и Албания.

" Важно е да разбираем, че България изрично продължава да поддържа европейската интеграция - и на района, и на Република Северна Македония. И да не ни се вменява виновността, че в случай че не създадем компромис с нашите национални ползи, ние ще отворим района за въздействие на други световни играчи. Ние сме рационална страна ", акцентира Кристиан Вигенин.

" Тук не е въпрос за политическо заиграване, а на основни ползи на страната. Нека да бъдат положителни сътрудници и на България , с цел да реализираме компромисните решения. А те не са комплицирани ", безапелационен е Вигенин. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР