Позицията на България от години е ясна и тя е

...
Позицията на България от години е ясна и тя е
Коментари Харесай

Захариева: Силно подкрепяме разширяването на ЕС към Западните Балкани

Позицията на България от години е ясна и тя е мощна поддръжка за разширението на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Всички страни, даже и тези, които са по-скептични към разширението, поддържаха европейската вероятност за страните от Западните Балкани като един от най-големите мотори за промените и демократизацията в района, както и сигурността и стабилността “, означи Захариева.

Тя акцентира, че в решението на провелия се Съвет по общи въпроси са отразени българските претенции за експлицитен текст, който приветства контракта от Преспа и контракта за добросъседство като невижданите и положителни образци за района.

Министър Захариева предвижда, че е допустимо до месец октомври да бъде взето решение за пускане на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония и Албания. „ Дали може да се вземе за двете страни, не мога да съм сигурна “, означи тя. „ Добрата вест е, че не се разделят двете страни, каквото предпочитание има от някои членки на Европейски Съюз. Решението е не по-късно от октомври месец Съветът да се върне към разискване на тази тематика и да се предложи да стартират договаряния “, добави още министър Екатерина Захариева.

Тя бе безапелационна, че страната ни поддържа и двете страни. „ Ние считаме, че ще бъде историческа неточност, в случай че не стартират и двете в този момент “, сподели още външният министър. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР