Позицията на Австрия е ясна - Северна Македония и Албания

...
Позицията на Австрия е ясна - Северна Македония и Албания
Коментари Харесай

Австрия: Северна Македония и Албания трябва да получат дата за преговори с ЕС

Позицията на Австрия е ясна - Северна Македония и Албания би трябвало да получат начална дата за идните договаряния на Европейския съвет през идната седмица, а Скопие има интерес и Тирана да стартира договаряния - добре за страната, за прилежащата страна, за района, само че също по този начин и за общата геополитическа обстановка.
Такива позиции застъпиха външните министри на Австрия и Северна Македония Александър Шеленберг и Никола Димитров на взаимна конференция.
На въпрос до каква степен е допустимо Европейския съвет да раздели Северна Македония и Албания идната седмица в Брюксел по отношение на началната дата на договарянията, австрийският посланик №1 съобщи, че не желае да прави авансово оценка на полемиките, които ще се ще се проведат тогава.
„ Позицията на Австрия е ясна. Ние имаме вяра, че и двете страни, и Северна Македония, и Албания би трябвало да бъдат поканени от Брюксел и да стартират договаряния “, съобщи Шаленберг.
Димитров акцентира, че на този въпрос може да се отговори в три аспекта.
„ Имаме държавен интерес прилежаща Албания да направи крачка напред, ние сме положителни съседи, добре е за нас, изключително за Тирана, само че и за цялостната атмосфера и геополитическа обстановка на Балканите. Второ, процесът на присъединение е развой, който се концентрира върху самостоятелните достижения “, сподели Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР