Позиция в защита на независимостта на Комисията за енергийно и

...
Позиция в защита на независимостта на Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Инвеститори: БСП атакува КЕВР заради личен популистки интерес

Позиция в отбрана на независимостта на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), разпространиха водещи компании от бранш енергетика.
Това става дни, откакто парламентарната група на Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание план за решение за предварителното освобождение на Иван Иванов от поста ръководител на КЕВР.

В претекстовете на предлагането на левицата се показва, че КЕВР е органът, който контролира активността в енергетиката и във водоснабдяването и като подобен той не пояснява, а извършва закона.
В позицията си от AES България, Асоциация „ Хидроенергия “, Българска фотоволтаична асоциация, EVN България, ЕНЕРГО-ПРО, КонтурГлобал Марица Изток 3, ЧЕЗ Груп България изрично се афишират против настояванията за оставки и дестабилизация на регулатора.

Компаниите упорстват независимостта и експертността на КЕВР да бъдат непокътнати като гаранция за контролиране на структуроопределящия енергиен бранш в сходство с българското и европейското право.
Инвеститорите считат, че това е належащо в изискванията на либерализация на енергетиката.
Ето и позицията на фирмите:
Долуподписаните компании и браншови организации сплотяваме работодателите - частни вложители в енергетиката и представляваме над 50% от конфигурираните мощности и над 70% от заетите в частния бранш енергетика. Реализираните от нас вложения надвишават 11 милиарда лева и се равняват на 60% от всички директни задгранични вложения за интервала 2010 – 2016 година Работим във всички сегменти на електроенергийния бранш – произвеждане, търговия, систематизиране и доставяне, като произвеждаме сила посредством стандартни и възобновими източници. Проблемите на енергийния бранш са ни добре известни, като неведнъж сме заявявали позиции и сме правили съответни оферти за възстановяване на капиталовата среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в поддръжка на регулаторната и финансовата непоклатимост на бранша.
В този смисъл поддържаме напъните на самостоятелния и определен по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за определяне на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа интервенция в одобряваните решения и финансово стабилизиране на енергийния бранш.
Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат непокътнати като гаранция за контролиране на структуроопределящия енергиен бранш в сходство с българското и европейското право.
Очакваме в интервал на основни промени в бранша, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и претенции за оставки с популистки цели, а постоянна и самостоятелна Комисия за енергийно и водно контролиране, с поредни старания за отбрана ползите на българската енергетика и българската стопанска система, като стратегически за благосъстоянието на българските жители.
AES България
Асоциация „ Хидроенергия “
Българска фотоволтаична асоциация
EVN България
ЕНЕРГО-ПРО
КонтурГлобал Марица Изток 3
ЧЕЗ Груп България

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР