ПОЗИЦИЯ: НЕ ЗАКРИВАЙТЕ ПОЛИКЛИНИКАТА В РАЙОН АСПАРУХОВО Вчера, както обикновено,

...
ПОЗИЦИЯ: НЕ ЗАКРИВАЙТЕ ПОЛИКЛИНИКАТА В РАЙОН АСПАРУХОВО Вчера, както обикновено,
Коментари Харесай

Евродепутатът Александър Йорданов: Не закривайте поликлиниката в Аспарухово

ПОЗИЦИЯ: НЕ ЗАКРИВАЙТЕ ПОЛИКЛИНИКАТА В РАЙОН АСПАРУХОВО

Вчера, както нормално, имах приемен ден в моя локален офис във Варна, който се намира в регион Аспарухово против моето учебно заведение „ Христо Ботев ”. От поредицата срещи с жители, които организирах и в които взеха присъединяване доцент доктор Медиха Хамза, депутат от обединението ГЕРБ/СДС в 49-то Народно заседание и доктор Янко Станев, заместник-председател на Съюз на демократичните сили, откроявам една – тази с шефа на ДКЦ „ Свети Иван Рилски ” доктор Людмил Цветков. Правя го, тъй като желая да удрям паника за сегашното и бъдещето на това извънредно належащо и потребно за жителите на региона, както и за всички варненци и посетители на града, лечебно заведение, което се оказа, че е застрашено от затваряне. И повода е банална: липсва на средства за реализиране на дълголетно отлагани ремонтни действия. И не става дума за доста пари, т.е. за тези милиони, които от време на време се харчат по този начин, че стават невидими. Необходими са единствено към 180 000 лева Д-р Цветков разясни, че това са средства, нужни по наставление на РЗИ-Варна за ремонтни действия на първия етаж на постройката и замяна на ЕРТ и кабелни линии до електрическите табла във всеки лекарски кабинети. Отпускането от общинския бюджет на тези средства е належащо, с цел да се удължи периода на предписанието направено от РЗИ – Варна с изх.№ ЗП-02-24/30. 06.2022 година Същевременно е належащо да се одобри решение за залагане в бюджета за идната година на средства за реновиране на най-малко още един етаж от поликлиниката, с замяна на съответните съоръжения.

Стратегическата цел е безусловно нужното за жителите на региона здравно заведение да има има своето съвременно развиване, да извършва своята задача, като задоволява техните здравни потребности със своевременна, ефикасна и качествена високоспециализирана здравна помощ, отговаряща на актуалните национални и медицински стандарти.

Поликликата в регион Аспарухово е издигната през 1968 година. С други думи, ремонтни действия е разумно да се нужни. Обективността изисква да отбележа, че през предходната година със свое решение Общинският съвет е обезпечил средства за ремонт на покрива на лечебното заведение в размер на 151 769 лева Проведена е социална поръчка, като топло и хидроизолацията на покрива е изпълнена сполучливо.

И най-после, въпреки това да е най-важното. Най-лесно е нещо основано и грижовно развивано с години, да бъде затрито или закрито. Ние, българите, сме потвърдили, че сме майстори на „ изчегъртването ”. Но в тази ситуация става дума за лечебно заведение, което обслужва два квартала – Аспарухово и Галата, както и пет селищни формирания – местностите Зелиника, Боровец, Ракитника и Прибой. Според данни на Национален статистически институт в региона непрекъснато живеят 29 690 поданици. Но действително те са доста повече, тъй като броят им нараства доста изключително през летния сезон. И ДКЦ „ Свети Иван Рилски ” е най-близкото за тях и общодостъпно заведение за извънболнична профилирана здравна помощ. А и в никакън случай не би трябвало да се подценява фактът, че то се намира в непосредствена непосредственост до три учебни заведения – ОУ „ Христо Ботев ”, СУ „ Любен Каравелов ” и начално учебно заведение „ Васил Левски ”, а по този начин също и три детски градини. Останалите варненски поликлиники и лечебни заведения са на километри разстояние, разграничени са от региона с известния Аспарухов мост.

Основна европейска полезност е на хората да им е комфортно, даже и на ръководещите да им е обезпокоеното. А ДКЦ „ Свети Иван Рилски ” е най-удобното здравно заведение за жителите от европейския регион Аспарухово. В него са разкрити отделения по: Акушерство и гинекология, Педиатрия, Кардиология, Нервни заболявания, Ортопедия и травматология, УНГ, Очни заболявания, Физикална и рехабилитационна медицина, Хирургия, Образна диагностика, Клинична лаборатория, Психиатрия и Пневмотология.

Като член на Европейския парламент изрично упорствам да се избави „ нашата поликлиника ”, както хората в регион Аспарухово назовават ДКЦ „ Свети Иван Рилски ”. Средства има. Варна е богата община. И здравето на нейните поданици би трябвало да бъде значим приоритет. Има действия, които могат да почакат. Но здравето не чака. То е належащо в този момент и на остарели, и на млади.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР