Позиция на Възраждане-Стара Загора и Възраждане-Казанлък относно необходимостта от спешно

...
Позиция на Възраждане-Стара Загора и Възраждане-Казанлък относно необходимостта от спешно
Коментари Харесай

„Възраждане“ принуди държавата да изнесе биологичните отпадъци от болницата в с.Радунци

Позиция на Възраждане-Стара Загора и Възраждане-Казанлък по отношение на нуждата от незабавно обезпечаване на защита на белодробната болница в с. Радунци, общ. Мъглиж.

В края на мeсец февруари тази година бе разгласен следващият търг за продажба на тогавашната най-голяма белодробна болница на Балканите, намираща се в землището на с. Радунци, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора. Цената на болничното заведение от 1 667 250 лева към този момент е паднала едвам до 360 хиляди лв., а към днешна дата продължава разграбването на нейното имущество и унищожаването на материалната ѝ база от недоброжелателни жители, които се възползват от безстопанствеността на обекта, подбудена от неналичието на отговорност от страна на ръководещите и овластените длъжностни лица.

Ние от „Възраждане“ неведнъж сигнализирахме другите институции, включително и прокуратурата, за изоставената на произвола на ориста болница, което, съгласно нас, съставлява незаконна занемареност и е доста евентуално да има за цел да намали цената на сградния фонд и материалните активи, с цел да може те да преминат в частни ръце на извънредно ниска стойност, ощетявайки по този метод всички български жители.

През тази седмица, след насочен въпрос от народния представител Искра Михайлова към министъра на опазването на здравето, най-сетне виновните институции се задействаха и намиращите се в постройката на болничното заведение медикаменти, медицински консумативи, химични разтвори и биологични боклуци бяха събрани и изнесени за заличаване.

До този миг само Комисията за отбрана на персоналните данни беше реагирала съответно на нашите сигнали като установи, че са били оставени без контрол и общодостъпни данните на голям брой хора – в следствие оказали се 65 951 индивида. Благодарение на сигналите на „Възраждане“ и дейната позиция на загрижени жители, здравните управляващи и РЗИ прибраха и запазиха съвсем цялата документи, обвързвана с персоналните данни на жителите, като КЗЛД наложи две наказателни постановления – 60 000 лева санкция за Министерството на здравеопазването и 6 000 лева за ликвидатора на болничното заведение.

Ние от „Възраждане“ настояваме да се реши и другият главен проблем – безстопанствеността на сградния фонд и всекидневните нападения на грабители и рушители на болничното заведение. В тази връзка, националният представител Искра Михайлова се обърна с въпрос към здравния министър за нуждата от обезпечаване на защита, като се надявахме новото управление на Министерството на здравеопазването да показва политическа воля и да откри решение на казуса. За страдание, в отговора на Министъра липсва съответен ангажимент, като се показва, че министерството търси законосъобразни начини за обезпечаване на нужните средства, само че опциите за даване на средства от страна на бюджета са мощно лимитирани.

Ние от „Възраждане“ считаме, че „ смяната “ на метода на ръководство може да се потвърди само посредством каузи, а казусът с безстопанствеността на белодробната болница в с. Радунци е ослепителен образец за безхаберното и незаконно отношение на предходните държавни управления към държавната благосъстоятелност и здравето на хората. Необходимо е новото управление на Министерството на здравеопазването незабавно да спомага за обезпечаването на защита, с цел да не бъдат нанесени още по-големи вреди върху материалните активи. Освен това заплахата от осъществяване на закононарушения се усилва със стопляне на времето, поради повишаването на „ посещаемостта “ на обекта. Припомняме, че с изключение на разбиването на порти и прозорци, кражбата на здравна инсталация, покъщнина и на всичко скъпо в болничното заведение, на няколко места вътре в постройката се виждат и огнища, а паленето на огън би могло да докара до пожар. Отделен е въпросът какви други благоприятни условия съществуват, когато разнообразни групи хора обикалят из пространствата в тъмните часове на денонощието.

Призоваваме Министъра на опазването на здравето да вземе ограничения за преустановяване на разрухата и разграбването на болничния санаториум и се надяваме да реагира навреме, като се ангажира с съответния проблем.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР