Позиция на Евро-атлантическия център относно транспортирането на елементи от зенитно-ракетния

...
Позиция на Евро-атлантическия център относно транспортирането на елементи от зенитно-ракетния
Коментари Харесай

Центърът за сигурност на Цветанов за транспортирането на С-400 през въздушното ни пространство

Позиция на Евро-атлантическия център по отношение на превозването на детайли от зенитно-ракетния комплекс С-400 през въздушното пространство на България:

За присъединяване в учението “Славянски щит 2019 ” в Сърбия, България е разрешила през въздушното й пространство на 22 октомври да преминат два съветски транспортни самолета с детайли от зенитно-ракетния комплекс С-400 “Триумф ” на борда.

С-400 е най-значимият съставен елемент на ускорено изгражданата след 2015г. с Указ на президента Путин Въздушно-космическа защита (ВКО) на Руската федерация и има Х-вълнов радар, с чиято помощ е в положение да прехваща цели със стелт покритие. Бойните глави на С-400 са предопределени да прехващат въздушни цели и (според изданието Jane`s Defense) са най-ефективни в обсег с радиус 60 км. и на височина до 27 км. Предвид тези параметри, практическата опасност от наличието на системата не би трябвало да бъде преувеличавана, само че би трябвало да се обърне внимание на други извънредно рискови последствия от стратегически и политически темперамент.

Превъоръжаването на сръбската войска с съвременно оръжие от вида на комплекса С-400 има съществени геополитически измерения. Историята на интернационалните връзки показва редица сходни случаи, които стихийно генерират резултат на доминото, т.е. въоръжаването на една (независимо коя) страна поражда процеси на превъоръжаване на всички нейни съседи. Инсталирането на сръбска територия на комплекса С- 400 ще сложи въпроса за закупуването от страна на съседите на Сърбия на “Patriot – 3 ” или на най-ефективните в света “Patriot -4 ”. След това ще пристигна ред на модернизирането на сухопътните въоръжения и по този начин в избран миг Балканите могат още веднъж да се окажат “бурето с барут ” на Европа.

Не бива да подценяваме също по този начин обстоятелството, че Руската Федерация организира сходни учения в разнообразни зони: в зоната на своя Централен боен окръг, в зоната на Прибалтика, а по този начин също в района на Черно море, като на всички места се пробва да сътвори дисбаланс в своя изгода. Тази съветска тактика изисква еластичен, съответен и навременен отговор от страна на НАТО в тези зони. Създаваният дисбаланс в интерес на Руската Федерация в Черно море да вземем за пример изисква увеличаване на предното наличие на НАТО в разширения черноморски район, като за задачата съществено се обмисли основаването на командна конструкция на Алианса в Черно море. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР