Позиция на „Възраждане“ Управляващите дойдоха на власт с идеята за

...
Позиция на „Възраждане“ Управляващите дойдоха на власт с идеята за
Коментари Харесай

Гунчева: „Промяната“ иска антикорупционната комисия да не разглежда договорите на АПИ

Позиция на „Възраждане“

Управляващите пристигнаха на власт с концепцията за нулева корупция. След това се оказа, че щяло да е нулева приемливост към корупцията. А през днешния ден към този момент ни оферират да легализираме евентуално корупционни схеми.

Проблемът с парите, които би трябвало да се платят на строителните компании, е юридически. Страни по договорите са АПИ и изпълнителите, а не Народното събрание.

Ако договорите са действителни и няма проблеми по тях, следва АПИ като възложител да си заплати дължимите суми. Ако не са действителни и по тях има нарушавания на Закон за обществените поръчки, то за какво се предлага на Народното събрание на процедура да позволи заплащане на противозаконни контракти?

По този метод ставаме морални съучастници в възможна корупционна скица.

Народното събрание няма пълномощия да се включва и да позволява договорни отговорности. Явно е, че никой от държавното управление не желае да поеме отговорността по-късно да дава отговор пред прокуратурата и съда, че е разрешил сходни заплащания. Затова се трансферира този проблем на груповата безнаказаност на Народното събрание.

Проблемът е изрично юридически и не може и не би трябвало да се взема решение с политически принадлежности. Защото се основава казус, който по-късно може да се употребява от всяка една власт за саниране на незаконосъобразни актове, дейности и бездействия. Проблемът е изчерпателен от служебното държавно управление, което е прекратило предварително с анекси огромна част от договорите, а публичните поръчки неизвестно за какво са забавени, тъй че сега АПИ се оказва в неспособност да извършва отговорностите си по поддръжка на републиканската пътна мрежа. Кой е отговорен и е позволил сходно състояние, не излиза наяве. За следващ път.

Основното е действителността на тези контракти. В Доклад на междуведомствена работна група, основана със заповед на служебния министър председател на 20.09.2021 година, категорично се показва, че има огромна възможност тези контракти да са оскъдни. Дори Министър – ръководителят предходната седмица съобщи от трибуната на Народното събрание, че договорите са противозаконни. А както е добре известно, той в никакъв случай не лъже.

Даденото по незабележим контракт е обещано без съображение. Тоест, в случай че приемем тезата в отчета, на нас сега ни се предлага да разпоредим обществени средства, от държавния бюджет, да бъдат платени без съображение и в нарушаване на закона. Да припомня, че става дума за над един милиард лв.. Има правосъдна процедура, че по оскъдни контракти може да се заплати единствено труда и вложените материали. Но вносителите на предлагането не желаят това – те желаят заплащане на цената, което включва и облагата на изпълнителите.

Още по-притеснително е това, че на районната комисия през вчерашния ден беше импортирано едно всъщност ново предложение, с което членовете на комисията не бяха осведомени, като се твърдеше, че са публицистични ремонти. За следващ път се опорочава законодателния развой, като народните представители са сложени пред приключен факт от правото на силата. Притеснително е и това, че представителят на „ Продължаваме промяната “ размени антикорупционната комисия в плана на решение, с районната. Тоест на процедура се предложи антикорупционната комисия въобще да не преглежда тези контракти, както и заплащанията по тях. Явно някой се тормози от това, което ще се откри по тези контракти, само че някъде е дадено нещо.

Вносителите не загатват и е открито с прокурорска кореспонденция № 18166/2021 година по разказа на Софийска градска прокуратура, обазувана по отношение на контрола от страна на АПИ по подписване и осъществяване на част от договорите и позволени ли са нарушавания, която е прекъсната, по данни от уеб страницата на прокуратурата на 18.04.2022 година.

Ще завърша с това, че на процедура с решението за заплащане се санира една евентуално корупционна процедура по договорите за общенствени поръчки, няма търсене на отговорност, няма отговорни длъжностни лица, няма инспекция, няма нищо. Ние би трябвало да одобрим под напън нещо, което поражда съществени подозрения за нарушавания на закона и корупционни практики.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР