Позициите на Берлин и Рига за конфликта в Украйна и

...
Позициите на Берлин и Рига за конфликта в Украйна и
Коментари Харесай

Меркел одобрява идеята за самолетоносач на ЕС

Позициите на Берлин и Рига за спора в Украйна и обстановката към Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват съответстват. Това съобщи през днешния ден канцлерът на Германия Ангела Меркел на взаимна конференция в Берлин с премиера на Латвия Кришянис Каринш, представена от ТАСС. "Ние, несъмнено, обсъдихме връзките с Русия ", сподели канцлерът.

"Напълно споделяме позицията за спора в Украйна, както и по други въпроси, да вземем за пример излизането на Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват поради нарушеното от Русия съглашение ", уточни Меркел. "Говорихме за дезинформацията, с която ни се постанова да се борим, както в Латвия, по този начин и в Германия ", сподели канцлерът.

Каринш посочи, че Европейски Съюз "трябва да приказва на един език, да се придържа към едно мнение по отношение на такива страни като Русия ", които, съгласно него, "нападат Европейски Съюз, европейските полезности и се пробват да внесат в него ерес посредством дезинформация ". "Трябва да запазим сплотеността, с цел да можем да бъдем същински контраст на това ", уточни Каринш.

На конференцията Меркел сподели още, че европейската отбранителна политика в никой случай не може да размени НАТО, само че би трябвало постоянно да се реализира в границите на алианса.

"В центъра на внимание в диалозите ни бяха въпроси, свързани с Европейски Съюз и стоящите пред него проблеми ", сподели Меркел. "Заявих още един път от името на Германия, че европейската отбранителна политика в никой случай не може да размени НАТО, само че би трябвало постоянно да се реализира в границите на НАТО ", акцентира канцлерът и установи, че "европейският защитителен ландшафт към този момент е прекомерно накълцан ".

Меркел сподели също, че утвърждава концепцията за основаване от Европейски Съюз на личен самолетоносач. С такава самодейност по-рано излезе председателката на немския Християн-демократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, напомня ТАСС.

Германската канцлерка поддържа оферти на консервативната си партия за Европа, които се разминават с тези на френския президент, в това число за едно-единствено европейско място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Франс прес

. "Смятам, че това е доста добра концепция за бъдещето ", съобщи Меркел във връзка предложенията за промени на Европейски Съюз, които бяха оповестени през уикенда от новата лидерка на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.

Сред тези оферти, които се явяват отговор на наскоро показаните хрумвания за Европа на френския президент Еманюел Макрон, е и това за едно-единствено европейско място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Меркел акцентира, че призванието на това място би трябвало да е "да сплоти европейските гласове в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", т.е. да се отстрани мястото на Франция, с което тя разполага непрекъснато от края на Втората международна война. Миналата година канцлерката към този момент поддържа концепцията за такова европейско място, при невъзможността да получи място за Германия, само че не посочи дали това значи унищожаване на местата на Франция или Англия. Подобна концепция надали би се приела елементарно от Париж, отбелязва Агенция Франс Прес.

"Добре знае се, че Франция е скептична за европейско място в Организация на обединените нации ", сподели само Меркел. С поддръжката си за тази концепция Меркел и ХДС застават зад предлагането, което направи наскоро финансовият министър социалдемократ Олаф Шолц. Сред други оферти на ХДС, които може да провокират спор с Франция, е да се отстрани Европейският парламент в Страсбург и да се резервира единствено този в Брюксел. ХДС също по този начин е срещу европейска минимална заплата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР