Позиции по конкретни политически събития като строежа на АЕЦ Белене

...
Позиции по конкретни политически събития като строежа на АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Центърът на Цветанов подготвя анализи за хибридните атаки, фалшивите новини, комунистическото минало

Позиции по съответни политически събития като градежа на АЕЦ " Белене " или потребността от засилено съдействие във военната област. Както и по-задълбочени разбори по тематики като подправените вести, въздействието им върху публичните настройки, хибридните офанзиви и нападателната политика на Русия в тази сфера, за трафика на хора, за миграционните процеси, за комунистическото минало.

Това са задачите и първите задания, които си слага новият " Евроатлантически център за сигурност ", основан от някогашния " втори " човек след Бойко Борисов, някогашен вътрешен министър, началник на парламентарната вътрешна комисия и на групата на ГЕРБ в Народното събрание – Цветан Цветанов. Учредяването на центъра, който Цветанов разгласи, че ще направи след излизането си от ГЕРБ е било през вчерашния ден, а през днешния ден неговите цели бяха показани пред медиите. Според уеб страницата на организацията това ще е " самостоятелна надпартийна неправителствена организация, целяща усилване и задълбочаване на съдействие в бранш сигурност, основаващо се на общи евро-атлантически полезности ".

Центърът ще прави обемни разбори на дългогодишни практики в България, а по-късно ще ги подлага на полемика. Като за задачата в обособените предпочитани сфери са привлечени разнообразни експерти. Сред учредителите и първи членове са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, доктор Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

Вече имаме готовите бази и наблюдения с години обратно, като да вземем за пример наблюдаваме процесите на подправени вести и хибридни офанзиви от 2016 година досега, по какъв начин и по кое време се включват избрани реторики в разнообразни политически процеси, по какъв начин са повлияли, разяснява Цветан Цветанов пред " Дневник ". Идеята обаче е тези разбори към момента да не бъдат представяни, а да станат база за кандидатстване за финансиране, тъй че да могат да се обезпечат средства и да се проследят нещата и в бъдеще, най-малко една година напред. Да се види по кое време са пиковете на хибидните офанзиви, да се изведе явен лист със уеб страниците, с това кой стои зад тях, да се набележат троловете и други И по какъв начин те се отразяват на политическите процеси.

За да се стигне до такива задълбочени наблюдения и разбори, Центърът ще кандидатства за финансиране по разнообразни планове по към този момент ясни пътища и източници. Сред евентуалните сътрудници Цветанов означи Международния републикански институт, фондациите " Ханс Зайдел " и " Конрад Аденауер ", " Америка за България ". Още идната седмица предстояла и среща с хора от тинк-танкът към Европейската национална партия " Центърът за европейски проучвания Вилфрид Мартенс ".

Отделно от това до десетина дни от центъра възнамеряват да имат и позиция по плана за АЕЦ " Белене " да вземем за пример. Чакало се и мнение за военните партньорства със Съединени американски щати. Ще даваме и изказвания, ще имаме телевизионни участия по всички настоящи събития, разяснява още Цветанов.
" Мисията ни като Евроатлантически център е да предоставяме качествени професионални разбори, да генерираме хрумвания, да даваме решения и да търсим опция за чуваемост на разнообразни гледни точки като подтикваме спор по тематиките от бранш сигурност ", съобщи Цветан Цветанов при представянето на центъра, който е и ръководител на Управителния съвет на центъра.

" Поради обстоятелството, че тематиката е строго експертна и в множеството случай понятието сигурност се свързва със секретност, е належащо да има организации като нашата, основани с идеална цел, които професионално и експертно да обезпечат достъп на жителите до тази по този начин сензитивна и значима за обществото ни информация ", добави той.

До момента Евроатлантическият център има формалната поддръжка на дипломат Даниел Фрийд, посланик с 40-годишен опит и старши шеф на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специфичен помощник на президента Тръмп и старши шеф по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на Съединени американски щати (2017-2019), сега старши откривател и шеф на Центъра за Съединени американски щати и Европа в института " Брукингс ", Робърт Сингер, специфичен консултант на президента на Израел и някогашен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, основен изпълнителен шеф на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, някогашен евродепутат, народен представител в Народното събрание на Кралство Испания и шеф на полицията на Испания, Пол Сантяго, някогашен шеф по световните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, народен представител и някогашен министър на защитата на Албания (2005-2008).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР