Позитано © Мартина Ганчева Тук са изобретени термометърът, телефонът и

...
Позитано © Мартина Ганчева Тук са изобретени термометърът, телефонът и
Коментари Харесай

That’s amore

Позитано

© Мартина Ганчева

Тук са изобретени термометърът, телефонът и очилата. Родени са пианото, цигулката и пишещата машина. Името на сапуна произлиза от локална митична планина. В тази страна има повече хотелски стаи, в сравнение с в която и да е друга страна по света. На всеки 100 души се падат по 72 автомобила. Пастата е 140 типа. Местните поданици изяждат приблизително по 25 кг макаронени произведения и изпиват по 100 литра вино годишно. Компенсират, като тичат. Сутрин, обед и вечер. А напръстникът еспресо е наложителното начало на деня им.

Benvenuti in Italia! Лятното слънце се стоварва върху ви като религиозна доктрина. Но не нагорещеният асфалт, а клаксоните ви карат да се изповядате. Когато карат, жителите на Ботуша композират цели симфонии. Колите им шушукат, приказват и крещят. В жестоката подчиненост сред колите се вмъкват мотопеди и мотоциклети. Но всички ръководят возилата си майсторски и са безстрашни експерти в това мислено родео. А знаците са единствено за декорация. Особено в Кампания, районът, който бележи началото на Южна Италия. Тук положителното въодушевление е закодирано в името на региона – Campania Felix (Щастливата долина).

Нейна столица е Неапол. Третият максимален град след Рим и Милано е ситуиран сред огнени земи, по този начин наречените флегрейски полета, към 40 дейни кратера. Най-опасен е вулканът Солфатера. Не инцидентно античните римляни го наричали " вход към Ада ". Съвременните експерти настояват, че в случай че се разсъни, ще унищожи половин Европа. Всяка година лавата се доближава с 3 км към повърхността. Вероятно това е предиздвикало прелестната София Лорен да напусне вулканичното градче Пуцоли, където се намира Солфатера, още 16-годишна.

Фотограф: Мартина Ганчева

Неаполитанецът е привикнал с рисковото общуване. А в случай че се самозабрави, немирникът Везувий се засилва и му припомня за смисъла на живота. Легендата споделя, че красивият момък Везувий се влюбил в девойката Капри. Но родителите им били срещу тази връзка. От тъга Капри влезнала с лодка в морето и се удавила. А нейният обичан буен, почнал да пуши и да бълва огън и жупел и се трансформирал във вулкан. Днес Везувий е спокоен единствено когато над Капри няма мъгла и може да вижда Капри отдалеко.

" Виж Неапол и умри ", възкликнал Гьоте, когато посетил града в подножието на вулкана. Красивата панорама ще ви плени още на пристанището, където може да изпиете първото за деня си кафе и да гледате луксозните къщи през бинокъл от веспи. Ако се позаседите, ще се уверите, че локалната сентенция " Италианците не се мръдват от масата, в случай че не е поради мама или поради хубава жена " има и други проявления. Да вземем да вземем за пример метода, по който пазарят по-възрастните дами. Малки камиончета на три колела, наречени апе – пчеличка, стопират пред блока или къщата, натоварени с плодове и зеленчуци. Старата дама спуска кошница със лист и без да прави доста непотребни придвижвания, получава по противоположния път мечтаните артикули.

Но аз ви поучавам да не губите време и да се насочите към сърцето на града, където образците за локалния нюанс са безчет. Ритъмът на Неапол ще ви накара да се задъхате, само че няма да ви отегчи или измори. Ще се удивите от допустимите цени на облеклата и обувките, ще се впечатлите от безграничното въображение на уличните създатели, ще се респектирате от архитектурата, спретнатите карабинери и учтивите келнери. Тук може да опитате Бабà Наполетано – сладкиш под формата на боздуган или запушалка за вино, пропит с ликьор, или сфолиатела – мида от хрупкаво, вълнисто тесто и заряд от рикота (не се бавете да я излапате, тъй като сходно на френските кроасани този десерт губи сладкия си усет след няколко часа). Най-добре ги подготвят в най-старите сладкарници в Неапол – Carraturo (съществува от 1837 г.) на улица " Казанова " 97 или Scaturchio’s (1905 г.) на площад " Сан-Доменико Маджоре ". Ако сте ненаситни за захар, на улица " Калабрито " 16 е прелестният бутик за бонбони. Ако желаете да си подсолите - на всеки ъгъл можете да си купите Taralli napoletani – хрупкави италиански гевречета, забъркани от брашно, вино, зехтин и с ароматни подправки. Последните продават в безбройните магазинчета, а любимец е дяволската фалшификация за спагети. Микс от пипер, чили, чесън и още нещо, същинско предизвикателство за феновете на лютото. Червените чушки участват на всяка сергия и във всяко магазинче и като сувенир и са италианския еквивалент на синьото око срещу уроки в Турция. Символизират триумф и благополучие, носят шанс.

Фотограф: Мартина Ганчева

Има ги и в най-старата пицария в Неапол – Бранди, където през 1889 година е основана пица " Маргарита ". Главният готвач Рафаело Еспозито и неговата брачна половинка Мария я забъркали в чест на кралица Маргарита Савойска, с цветовете на италианското знаме (босилек, моцарела и доматен сос).

Според мнозина обаче най-хубавото място за пица в града е Gino Sorbillo (Via dei Tribunali, 32). Другото именито място, станало световноизвестно, откакто героинята на Джулия Робъртс от " Яж, моли се и бит " изяде по изключително вкусен метод парче пица там, е Da Michele (Via Cesare Sersale, 1, http://damichele.net). Подгответе се за дълги опашки и на двете места.
И като стана дума за най-най, не пропускайте най-известното кафене в Неапол – Gambrinus, където принцеса Сиси има сладолед в лилаво на свое име, а Оскар Уайлд е пил еспресото си.

Фотограф: Мартина Ганчева
Соренто – градът на лимона

Именно тук през 1955 година София Лорен снима сантименталната комедия " Скандал в Соренто ", а години по-късно похапва ньоки по сорентински. Със своите 17 000 поданици градът се намира на 26 км от Неапол. Три реколти лимони се събират през май, септември и ноември. От обелките им се прави лимончело - вторият най-известен ликьор в Италия след кампарито. Целият индустриален развой е илюстриран във фабриката преди входа на града. Тук туристи от целия свят се стичат, с цел да опитат от ликьора, да си хапнат шоколад с лимонени стърготини или да си купят зехтин от лимони.

Не по-малка атракция е квартал Seiano, където е основана първата пица на метър. Тук всяка година се вършат надпревари, а от време на време пицата доближава цели 35 метра. Соренто е отличник и в друго - тук се намира най-старата корабостроителница, където е издигнат корабът " Америго Веспучи ".

На улица " Сан Антонио " 12 се намира ресторант-музей, отдаден на огромния тенор, трансформирал музикалния свят – Енрико Карузо, вкаран в кулинарния гид на " Мишлен " за 2017 година Как ли би звучала неаполитанската канцонета " Върни се в Соренто ", в случай че я беше изпял Гласа на Италия? Въпрос без отговор. Но парчето в осъществяване на Франк Синатра и през днешния ден кара мнозина да настръхнат.

От гледката, която се разкрива на път от Соренто за Амалфи, ще ви се завие свят. Отвесни стръмни скали се гмурват в необикновено красивото синьо Средиземно море.

Наблизо е бутиковото градче Позитано със скромните 8000 поданици. Осеяно със стъпала и стълби, то е неразрешено за рейсове. Тук са фабриката за ръчно направената керамика майолика, папският хотел " Св. Петър " и дискотеката с транспарантен под " Африкана " – до момента в който танцувате, под вас минават рибки.

Риба, само че в паница сервират в ресторант La Caravella в Амалфи. Заведението се намира на улица Mateo Camera 12 и неотдавна си заслужи две звезди " Мишлен ". В това курортно градче през 2004 година Хелън Хънт и Скарлет Йохансон снимат кино лентата " Добра жена ". Тук се намира една от първите заводи за хартия, а пърженият цвят на тиквичката е запазена марка в кухнята. А най-голямата забележителност е катедралата " Сан Андреа ", чиито порти са донесени от Константинопол при започване на IX век. Времето, когато Амалфи е мощна морска република, а локалният гражданин Флавио Джоя изобретява магнитния компас.

* Авторката е публицист от Bulgaria ON AIR
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР