Поздравявам сърдечно всички, които изпълниха района на митинг от целия

...
Поздравявам сърдечно всички, които изпълниха района на митинг от целия
Коментари Харесай

Защо кюрдски политик свика "кибермитинг" с рисунки на чайник от затвор в Турция

Поздравявам сърдечно всички, които извършиха региона на протест от целия свят, " стартира обръщението си един от кандидат-президентите в Турция, кюрдският политик Селяхатин Демирташ.

Щеше да звучи като нормална, даже клиширана фраза за всички политици, в случай че " регионът " на демонстрацията не беше профилът му в " Туитър ", а самият Демирташ не се намираше в пандиза.

" За пръв път в света електронен протест се организира от затворническа килия. Сега ни записват в историята на демокрацията, " продължи той.

Демирташ е в пандиза в очакване на процеса си по обвинявания за връзки с терористични организации. Междувременно се чака той да е трети или четвърти по гласове в президентската конкуренция, а Демократичната партия на народите (ДПН), на която до наскоро бе съпредседател, още веднъж да влезе в Народното събрание.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) " пристигна на власт, като взе гласове от хората, казвайки им: " Кюрдският проблем е мой проблем. " Днес обаче те стигнаха досега, в който споделят на кюрдите в Диарбекир: " Няма кюрдски проблем ", " написа Демирташ в поредност от изявления в " Туитър ".
18- Bizler ancak, Edirne’den Hakkâri’ye güçlerimizi birleştirirsek gidişatı değiştirebiliriz. Bunun için tek adamda, tek düşüncede, tek ampulde birleşmemiz gerekmiyor. Demokrasinin evrensel ilkelerinde birleşebiliriz. Tek ampul değil, avize olalım. #DemirtaşTwitterMitingipic.twitter.com/tJ7IS6J666
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) June 21, 2018
" Не е нужно да се сплотяваме към един човек, една мисъл, една крушка. Можем да се обединим към универсалните правила на демокрацията. Нека не сме единствено една крушка, да бъдем цялостен полилей. "

В " кибермитинга " си той прикани и за други неща, които опозицията предизвиква предизборната акция, като унищожаване на изключителното състояние и прокарването на закони с укази, медината независимост, благоприятни условия за същинско пълноправие на дамите и други.

Най-емблематичен за него обаче стана чайникът, рисунки и фотоси на който той постави в няколко туита от " митинга " си. Хаштаг, постоянно употребен от него и последователите му, e таман #DemirtaşKetılSohbeti - " диалог край чайника с Демирташ ".

" Чайникът не може да изпраща туитове "

Избирателите му знаят, че той не написа известията си самичък, защото няма право да изгода свободно мобилно устройство в килията си.

През ноември 2016 година, Демирташ бе арестуван и от този момент е в пандиза. През септември 2017 година обаче даде на юриста си право да изпраща известия в " Туитър " от неговия профил. В резултат надзирателите влязоха в килията му, с цел да ревизират от кое място разгласява туитовете си. Наложи му се обществено да признае, че не го прави персонално. " В стаята имаше единствено чайник, само че те заключиха, че не може да изпраща туитове, " пошегува се тогава той посредством юриста си.

1- Merhaba! Dünyanın dört bir yanından miting alanını dolduran herkesi yürekten selamlıyorum. Dünyada ilk defa c.evi hücresinden bir e-miting yapılıyor. Demokrasi tarihi açısından " tarihe geçiyoruz " şu an. Anadolu Ajansı flaş haber geçsin diye söylüyorum. #DemirtaşTwitterMitingipic.twitter.com/BBdVZz39bX
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) June 21, 2018

Когато акцията на опозицията с думата " Стига " (президентът Ердоган сподели, че ще си тръгне от политиката, в случай че турците му кажат " Стига " и това отприщи стотици хиляди туитове с тази дума) стартира през май, Демирташ не можа бързо да се включи в нея и когато съумя, известието му бе: " Имаше затруднение с чайника, по тази причина закъснях. СТИГА. " Така стартира и " играта " с чайника, с голям брой изображения, споделяни от членове и поддръжници на партията.

В началото на месеца турските управляващи арестуваха двама гимназисти поради графит на чайник, нарисуван със спрей върху къща в Истанбул. " От чайника излиза обръщение, " написали те до изображението и бяха задържани - не поради рисунката, а поради " терористична агитация ", защото до нея имало съкращения, обозначаващи неразрешени организации (а съгласно съседите тези съкращения били там и преди).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (394)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР