Поздравявам инициативата на премиера Борисов да говори открито с турския

...
Поздравявам инициативата на премиера Борисов да говори открито с турския
Коментари Харесай

Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна

" Поздравявам самодейността на премиера Борисов да приказва намерено с турския президент и поддържам концепцията за среща във Варна ", съобщи немският канцлер Ангела Меркел след срещата си с Борисов.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Талантливият Макрон и съгласният Борисов

България поддържа съмнително бързо предложенията на Франция за командированите чиновници, без да регистрира, че и тя ще загуби
1 сеп 2017
Владислав Горанов: До края на годината би трябвало да знаем имаме ли поддръжка за еврозоната

Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда министърът на финансите
30 юни 2017
Само една трета от българите поддържат влизане в еврозоната

В обществото доминира мнението, че България не извършва изцяло критериите за участие в Шенген, сочи проучване на " Алфа Рисърч "
26 юни 2017 Меркел не сподели съответна дата за влизане на България в Шенген, само че процесът евентуално ще бъде поетапен и напълно скоро по летищата и пристанищата ще се вкарат шенгенските правила. Президентите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на европарламента Антонио Таяни и на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск да се срещнат, дружно с премиера Бойко Борисов, с турския им сътрудник Реджеп Тайип Ердоган във Варна в границите на българското европредседателство. Такова желание съобщи българският министър председател по време на конференция в събота следобяд дружно с немския канцлер Ангела Меркел в резиденция " Бояна ". Двамата се срещнаха на работен обяд в София, с цел да обсъдят прироритетите на българското европредседателство, в това число интеграцията на Западните Балкани. Отношенията с Китай, българското присъединение към еврозоната и Шенген бяха другите значими акценти след срещата.

Меркел поддържа концепцията

" Поздравявам самодейността на премиера Борисов да приказва намерено с турския президент и поддържам концепцията за среща във Варна ", съобщи немският канцлер. " Имаме потребност от подредени връзки с нашия комшия, с цел да решаваме проблемите ", добави тя. Борисов акцентира, че преди да се провежда формален конгрес сред Европейски Съюз и Турция, той ще предложения тримата ръководители на европейските институции и турския президент на буферна работна среща във Варна " някоя събота или неделя, когато са свободни сътрудниците ". " Радвам се, че Европейски Съюз води мирна добросъседска политика с всичките си огромни съседи ", съобщи още Борисов.

" Очакваме доста от българското европредседателство. Неговото мото - " Съединението прави силата " - дава отговор доста навръх това, от което се нуждае Европейски Съюз ", съобщи изпълняващата длъжността канцлер на Германия. Тя избегна да отговори на въпросите, свързани с съдружните договаряния с немската социалдемократическа партия, а министър председателят Борисов изрази вяра за скорошно съгласие с водача на SPD Мартин Шулц.

Стъпка по стъпка към Шенген

По отношение на българското участие в Шенгенското пространство, Меркел съобщи, че Германия обичайно поддържа България в опазването на външната граница на Европейски Съюз. Конкретна дата за влизането в Шенген обаче не може да бъде дадена, сподели още канцлерът и добави, че процесът евентуално ще бъде поетапен и напълно скоро по летищата и пристанищата ще се вкарат шенгенските правила.

Борисов от своя страна съобщи, че идната стъпка в българското кандидатстване за Шенген ще бъде на 6 февруари, когато холаднският министър председател Марк Рюте ще гостува в София. " Ще допуснем техните (холандските - бел. ред.) специалисти където изискат, във всяко контролно-пропусквателен пункт, с цел да се уверят, че съблюдаваме всички условия ", добави българският министър председател

По-добра инфраструктурна съгласуваност на Западните Балкани

Във връзка със Западните Балкани, двамата водачи обявиха общ приоритет да предизвикват развиването на инфраструктурната съгласуваност посред шестте страни от района, както и сред тях и страните от Европейски Съюз. " Ще поканим Англия в Берлинския развой и ще работим ръка за ръка ", съобщи немският канцлер.
Запитан за това дали с Меркел е обсъждан въпросът с продължаването на европейската Кохезионна политика в новия бюджет на Европейски Съюз, който стартира да се разисква неотдавна, министър председателят Борисов съобщи, че е получил уверението на канцлера, че щом работи, политиката би трябвало да остане.

Българския министър председател също обърна внимание на връзките сред Европейски Съюз и Китай по време на българското председателство. " Ще повдигнем въпроса за отварянето на китайските пазари дружно с този за вложенията на Балканите и в Източна Европа по време на форума 16+1 ", съобщи Борисов. Очаква се тази година страната ни да бъде хазаин на Седмата среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Меркел акцентира потребността Европа да излезе с обединен глас в разговора с Пекин.

На въпрос какъв образец може да бъде страната ни в региона на правосъдната система за Западните Балкани, Борисов отговори, че знае, че " не сме съвършени, само че имаме воля да изкараме нещата до край ". Той добави, че ще предложения представители на немската правосъдна система в България " да се съветваме, да се следим, да се поддържаме, само че в най-добронамерен тип, в прокуратурата, дознатели, съдии, без доста звук, да дойдат сътрудници, да ни оказват помощ. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР