Пойните птици променят поведението си при ухажване след излагане на

...
Пойните птици променят поведението си при ухажване след излагане на
Коментари Харесай

Антидепресантите отказват пойните птици от ухажване

Пойните птици трансформират държанието си при ухажване след излагане на антидепресанти, които от ден на ден се срещат в естествената среда, споделиха учени от Англия, които са провели тригодишно изследване.

Мъжките ухажори са почнали да ухажват по-малко и са станали по-агресивни към женските, които са приели дребни дози от антидепресанта флуоксетин, прочут като прозак, откриха откриватели от университета в Йорк.

Според тях изследването, което ще бъде оповестено в списанието " Chemosphere ", демонстрира, че такива промени в държанието биха могли да доведат до понижаване на чуруликането в дивата природа.

" Ето първото доказателство, че ниски концентрации на антидепресант могат да повлияят на ухажването в птичите песни ", сподели Катрин Арнолд от отдела за околната среда на университета. " Това е значимо, тъй като, намирайки по-бавно сътрудник, тези животни ще понижат популацията си. “

" При риска от застрашена популация на тези типове, би трябвало да попитаме дали може да се направи повече, с цел да се отстранен химическите замърсители като фарамацевтичните боклуци да вземем за пример ".

Речните системи по света са претъпкани с химически боклуци от медикаменти, които повреждат околната среда, съгласно конференцията на Европейския съюз по геонауки във Виена през април. Ако трендовете се запазят, количеството на приключването на фармацевтични боклуци във водните канали може да се усили с две трети преди 2050 година, се оповестява на годишното събитие.

Във Англия 64,7 милиона антидепресанти са предписани през 2016 година, отбелязва проучването в Йорк. Подобно на други медикаменти за пациенти, те навлизат в околната среда посредством канализацията и повреждат птиците, хранещи се с безгръбначни от пречиствателните станции за отпадъчни води.

Мъжките пеят повече от два пъти по-често и по-дълго на нетретираните женски спрямо тези, които са приели ниски дози прозак. Междувременно, вместо да ги ухажват, мъжките са по-склонни да гонят, кълват или да дерат женските след прозак.

" Нашите открития демонстрират, че излагането на антидепресант понижава привлекателността на дамите ", пишат създателите на проучването.

Според тях това удостоверява " възходящите доказателства, че концентрациите на фармацевтични артикули в околната среда могат да трансформират значими характерности, свързани с самостоятелния тонус и динамичността на размножаване ". /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР