Появилата се информация, че Държавният резерв е продал медицинска апаратура,

...
Появилата се информация, че Държавният резерв е продал медицинска апаратура,
Коментари Харесай

Държавният резерв не е продавал апаратура, която може да се ползва за борба с коронавируса

Появилата се информация, че Държавният запас е продал здравна инсталация, която може да бъде употребена от българските здравни заведения в битката с коронавирусната зараза COVID-19,  не дава отговор на истината. Това оповестиха от Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " в преднамерено прессъобщение.
Припомняме, че по-рано в общественото пространство се появиха информации, че Резервът се е разпоредил с продажбата на модерни апарати за командно дишане.
" Апелираме към всички да се отнасят с нужната отговорност към комплицираната обстановка, в която се намират жителите, институциите и страната, като не се популяризират откровенно погрешни данни, с които се заблуждава обществото ", показват още от институцията.
По-рано пред " Капитал " от Държавния запас са прецизирали, че в листата със артикули, качен на стоковата борса през февруари (вижте описите тук и тук), има апарати за белодробна вентилация, които обаче са на възраст 60-70 години и надлежно цената им е ниска. " Те са на борсата от 90-те години, от време на време възобновяваме поръчката, само че никой не ги купува . Няма искащи и при последния ни опит да ги продадем ", аргументират се още от Резерва.
Освен това са продадени медикаменти, чийто период на валидност обаче е с идно приключване . Но и в този случай Държавният запас е заменял медикаментите с нови .
Припомняме, че освободените от държавното управление 100 000 литра алкохол за произвеждане на дезинфектанти към момента не са купени от фирмите . " Интерес досега има единствено към 20% от количеството, които са купили държавни институции, за стерилизация и няколко частни компании, с цел да създадат дезинфектанти ", разяснява още " Капитал ", цитирайки представители на Резерва. Те уточяват също по този начин, че Държавният запас не е зареден с високоспециализирана инсталация за реанимация и лекуване като апарати за командно дишане, кибернож и друга такава техника.
Още настояща информация по тематиката с ковид четете в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР