Появиха се първи снимки на военния въртолет „Кугър”, който бе

...
Появиха се първи снимки на военния въртолет „Кугър”, който бе
Коментари Харесай

Първи СНИМКИ на "Кугър"-а, приземен от ято птици и скъсал електропровода край Стамболийски

Появиха се първи фотоси на военния въртолет „ Кугър”, който бе партерен от ято птици над Стамболийски край Пловдив и скъса електропровод. Инцидентът се случи късно нощес край близкото село Цалапица. Като по знамение тази повреда с хеликоптер на 24-а Авиобаза Крумово се размина без жертви, с помощта на уменията на екипажа.

Първи СНИМКИ от мястото на случая с военния хеликоптер в Пловдивско



Тричленният екипаж на машината е провеждал подготвителен полет на 21 август вечерта, като по време на случая Кугърът е бил над Стамболийски. Инцидентът е станал към 18,25 часа, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата. Когато водачът видял ятото птици, направил внезапна маневра. При нея въртолетът е закачил жици на електропровод.

Кметът на Стамболийски с гореща версия за кошмара с падналия боен хеликоптер: Снишил се е, с цел да избегне…

„ Птиците са излезли ненадейно и с цел да не се блъснат в ятото, водачът е направил по-рязка маневра, засягайки жиците на електропровода. Изключително доста благодаря на водачите, които, макар този случай с тока, са съумели да овладеят машината”, сподели за Агенция Монитор кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. Ако не са били уменията на водачите, е имало действителен риск да има още веднъж човешки жертви, изясни той. Мараджиев благодари и на ЕВН, откъдето също са работили неотложно, изпращайки на мястото на скъсаните жици спешен екип.

Хората от кв. „ Полатово” в Стамболийски са останали без електричество и вода за към 2 часа и половина, само че и те самите не смеят да помислят какво би се случило, в случай че водачите не бяха съумели да овладеят въртолета. Машината е можела да се забие както в прилежащи къщи, по този начин и в моста над река Марица. „ Със сигурност щеше да има жертви и измежду екипажа, и измежду нас на земята. Истински шанс, че нищо неприятно не се случи”, разясниха жителите на квартала.
От военното министерство оповестиха детайлности за случая с „ Кугар “-а в Пловдивско

След като Кугърът скъсал жиците на електропровода, те паднали в близката река, като по този начин бил предотвратен и възможен пожар. Въпреки че въртолетът бил развален, екипажът е съумял да го измъкне и да го приземи на циментова площадка на селскостопанското летище в прилежащото село Цалапица. По случая почнало следствие от Военна полиция, а първите огледи на приземения въртолет бяха на идващия ден в сряда.
Това е втори случай с боен хеликоптер в рамките единствено на няколко месеца. На 11 юни т.г. въртолет Ми-17 по време на образователна подготовка се разруши до полосата на летище „ Пловдив”. При нещастието починаха двамата водачи – майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев. Разследването за аргументите за авиокатастрофата бе засекретено.

Източник и фотоси Ели КРУМОВА, МОНИТОР
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР