Появиха се нови подробности за създаването в Съединените щати на

...
Появиха се нови подробности за създаването в Съединените щати на
Коментари Харесай

Създаването на новата ракета ще доведе големи проблеми за САЩ

Появиха се нови детайлности за основаването в Съединените щати на сериозен тип оръжие - стратегическа ракета, способна да носи нуклеарна бойна глава. Може даже да се каже, че бъдещето на целия нуклеарен боеприпас на Съединени американски щати до известна степен е сложено под въпрос. Защо се случи това и какви проблеми ще би трябвало да взема решение Пентагонът в този момент?

Обещаната по-рано стратегия на американското държавно управление за модернизиране на стратегическите нуклеарни оръжия стартира да се оформя. Американските военновъздушни сили разгласиха данни за нова междуконтинентална балистична ракета, която ще носи името ЛГМ-35A “Сентинел” ( “Пазител”). Това е извънредно значима стратегия за Съединени американски щати.

Състоянието на американските стратегически нуклеарни оръжия, меко казано, не е идеално. Накратко, ракетите “Минитмен”, които са на въоръжение сега са остарели, невероятно е да се създават нови нуклеарни заряди по различен метод, с изключение на от съставни елементи и материали от старите. Освен това има загуба на част от технологиите, нужни за производството на нуклеарни оръжия. Забравено е по какъв начин да се възстановят, износените, „ изтощени “ стратегически подводници и стратегическите бомбардировачи Б-52.

Всичко това, несъмнено, не значи, че можете да вземете и да ударите Америка. Дори при хипотетично ниското равнище на надеждност на техните стратегически нуклеарни сили, техният ответен удар ще бъде ужасяващ и унищожителен.

Но американците въпреки всичко имат от какво да се опасяват. Този май ще означи тъкмо една година от неуспеха на теста на тяхната междуконтинентална балистична ракета “Минитмен”, която не съумя да напусне силозната пускова установка. Американците оповестиха старт при започване на март 2022 година, само че по-късно споделиха, че изстрелването е анулирано, с цел да не се основава напрежение в връзките с Русия по време на продължаващата украинска рецесия. Звучи необичайно. В такива рецесии силата нормално се показва, а не се крие. В резултат на това никой към момента не знае сигурно дали американските МКБР ще летят по команда или не. Със сигурност множеството от тях ще започват сполучливо и ще стигнат до задачата, само че какъв брой тъкмо не се знае.

Всъщност с нуклеарните сили американците се оправят почти с балистичните ракети на подводници ( “Трайдент-2 " ) и в рационален период е в ход основаването на бомбардировача Б-21 " Райдер " за подмяна съществуващите. Има въпроси по отношение на другите съставни елементи на нуклеарната триада.

Подобна обстановка е неприемлива за международния хегемон. Следователно големи, многомилиардни разноски за коригиране на ситуацията бяха оповестени много от дълго време. Новата МКБР е един от най-важните планове в обновяването на американския стратегически нуклеарен боеприпас.

Нова ракета и шансове за триумф

Проектът в началото се наричаше Сухопътно-базирано стратегическо въздържане (Ground Based Strategic Deterrent) - СБСВ. Проектът започва през 2016 година, когато Военновъздушни сили на Съединени американски щати (ВВС са тези, които експлоатират МКБР, в Съединени американски щати нямат обособени ракетни сили) издаде Заявка за оферти. Въз основа на този документ евентуалните разработчици на бъдещата ракетна система трябваше да внесат своите оферти във Военновъздушни сили.

Година по-късно две компании, “Бойнг” и “Нортроп Груман” получиха контракти за създаване на новата ракета. Първата коства 349 милиона $, втората - 329. Разбира се, това трябваше да бъде единствено началото. Обичайната американска процедура, която разрешава да се поддържа конкуренция сред производителите и да не разполагат с разнообразни системи в употреба за една и съща цел, е следната: съперниците получават пари за създаване на перспективното военно съоръжение по едно и също време, създавайки планове, които се конкурират между тях.

Според резултатите от тестванията някой отпада, " спечелвайки " инженерен опит по време на програмата. Победителят получава контракт за доставка и постоянно губещите компании се включват като подизпълнители. Така американците съумяват да имат и съвършена технология, и конкуренция във военно-промишления комплекс, и да поддържат стандартизацията във войските. Това е нещо, от което несъмнено би трябвало да се поучим. С новата МКБР обаче нещо се обърка. “Нортроп” предприе " нелоялен " ход.

През 2019 година компанията купи “Орбитал” и я включи в холдинга си като “Нортроп Груман - Иновативни системи”. По занимателен метод точно тази компания по това време беше единственият снабдител на реактивни мотори с твърдо гориво за “Бойнг”! Участието в търга за " Бойнг " в сходни обстановки стана безсмислено, а " Нортроп Груман " де факто завоюва поръчката още преди основаването на ракетата.

През 2020 година, след обзор на разработките по плана, Военновъздушни сили на Съединени американски щати подписаха контракт с “Нортроп” за основаване на нова ракета. Две години по-късно станаха известни нейният показател и име. Вече е известно, че първите бойни глави на “Пазителите” ще бъдат В87-0 с тротилов еквивалент от 300 килотона всяка, а от 2030 година - В87-1 с еквивалент 475 килотона.

Какво знаем сигурно за новата ракета? Засега единствено, че ще бъде на твърдо гориво и ще носи разделяща се глава с самостоятелно насочващи се единици. Очевидно ракетата ще носи необятен набор от подправени цели и други средства за продупчване на противоракетната защита. Останалото може единствено да се допуска.

Ще получат ли американците нов артикул? По-скоро да, в сравнение с не. Съединените щати са един от международните водачи в ракетните технологии, разработвайки новата си балистична ракета със междинен обхват на деяние “Дарк Ийгъл” за по-малко от десетилетие. Нещо сходно чака и " Пазителя ".

Но са вероятни и забавяния на плана. Миналогодишният отчет на Службата за отчетност на държавното управление на Съединени американски щати по отношение на нуклеарната триада съдържа изказвания, че редица сериозни технологии за създаване на новата ракета не съществуват. Но би било неуместно да се има вяра, че американците ще провалят тази задача.

Тестовете, планувани за 2023 година, ще бъдат основен стадий в създаването на новата ракета. Ако те в действителност се състоят през 2023 година и се окажат сполучливи, тогава ще би трябвало да заявим, че всичко върви по проект за американците, а от 2029 година “Пазителят” ще стартира да влиза в употреба, където ще остане в разнообразни модификации до 2075, съгласно проектите. Ако има неуспех, тогава въпросите към американската промишленост по отношение на способността да поддържа нуклеарно въздържане единствено ще се ускоряват.

Слаб о звено

Но главният проблем на американците не е ракетата. Основният им проблем са боеприпасите. Тук се намира тяхната слабост. Дори за най-новата ракета са посочени остарели бойни глави, създадени през 80-те години на предишния век. Разбира се, те няма да бъдат взети единствено от хранилища. Това ще бъдат новосглобени артикули с обновени съставни елементи и почистени делящи се материали. Но тези материали ще бъдат взети от остарели демонтирани бойни глави. И не всички съставни елементи на бойната единица ще бъдат направени от нулата.

Съединените щати също отделят доста пари, с цел да пресъздадат опцията за произвеждане на нови нуклеарни оръжия. Но към този момент нищо не се знае за резултатите. Също по този начин не е известно до каква степен боеспособни ще бъдат съществуващите “Минитмен” досега, в който стартира производството на новата ракета.

Засега американците са изправени пред голям брой въпроси за бъдещето на техния нуклеарен боеприпас, на които не могат да отговорят. Ще възстановят ли компетенциите си в производството на нови бойни глави, създадени от нулата? Ще овладеят ли новата стратегическа подводница? Ще бъде ли основана нова МКБР в точния момент? Ще оцелеят ли старите МКБР, с цел да бъдат сменени в боеспособнинови? Следващите няколко години ще решат всичко за американците.

И тук би трябвало да си зададете въпроса: не би трябвало ли да им пречим малко? Русия съвсем в никакъв случай в историята не е провеждала действителна, целенасочена и умишлена подривна активност против Запада. Изключение прави активността на Коминтерна през 30-те години на предишния век, която може да се назова " съветска " с доста труд. Всичко останало беше в най-хубавия случай дребни пакости. Винаги сме изхождали от това, че рано или късно ще би трябвало да преговаряме със Запада.

Но в този момент внезапно се оказа, че е невероятно да се реализира съглашение със Запада. Няма ли да са по-добри позициите ни, в случай че американците в никакъв случай не съумеят да решат нуклеарните си проблеми? Нашите разследващи организации може би би трябвало да помислят за това.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР