Появи се нова надежда за носителите на ХИВ – учени

...
Появи се нова надежда за носителите на ХИВ – учени
Коментари Харесай

Пробив! Откриха как да унищожат ХИВ вируса

Появи се нова вяра за носителите на ХИВ – учени от Барселона оповестиха, че са съумели да отстранят вируса изцяло благодарение на стволови кафези. За пръв път, откогато се ползва антиретровирусна терапия, те са премахнали ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти. Редовният разбор на кръвта у шестима пациенти, на които били присадени стволови кафези, посочил, че ХИВ не е открит в кръвта и тъканите им. У един от пациентите не били открити даже антитела.

Новият способ на трансплантация на стволови кафези е основан върху единствения случай, обвързван с цялостно излекуване на инфектиран пациент. Въз основа на комплицирана терапия, приложена на берлинчанина Тимъти, у който бе открита рядка разновидност на протеина CCR5 Delta 32, испанските медици създали неповторим механизъм за „ филтриране ” на инфектираните с вируса кафези. Учените означават, че цялостната трансплантация на стволови кафези лишава 18 месеца, а за подготвяне на противовирусните съставки се употребяват кръв от пъпната шнур и течност от костния мозък.

Все още обаче е рано да се каже дали опитът е сполучлив. През идващите месеци медиците ще наблюдават здравословното положение на първия подложен на сходна интервенция пациент. Ако резултатите се потвърдят, това ще е огромен пробив в битката с ХИВ. В България единствено през тази година са регистрирани към 161 нови случая на инфектирани с вируса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР