Появата на коронавируса в Сирия изправя пред заплахата от смъртоносна

...
Появата на коронавируса в Сирия изправя пред заплахата от смъртоносна
Коментари Харесай

Опустошена от години на война, Сирия се изправя пред епидемия от коронавируса

Появата на ковид в Сирия изправя пред опасността от смъртоносна зараза едно население, изтерзано от 9 години война, с разсипани лечебни заведения и претъпкани бежански лагери, които евентуално ще ускорят инфекцията, споделиха лекари и филантропични служащи, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Сирийското държавно управление разгласи в неделя първия си случай, откакто преди този момент се появиха непотвърдени догатки, че вирусът е бил засечен, само че това е било скрито. Официални лица отхвърлят последното обвиняване, само че предприeха строги ограничения, до момента в който болестта обхващаше прилежащите страни.

В северозападните региони, които са под контрола на бунтовниците, няма доказани случаи на инфекцията, само че от много седмици има пациенти с евентуални признаци. Там до два дни би трябвало да дойдат 300 комплекта за диагностични проби, оповестиха Световната здравна организация и групи от медици.

Турция и Русия са съкратили втория си взаимен патрул в Идлиб

"Здравната инфраструктура и базисните услуги в по-голямата част от страната са в окаяно положение...и сирийците най-вероятно ще бъдат от най-уязвимите пред световното разпространяване на вируса.- Безспорно ясно е единствено, че те въобще не са подготвени за епидемията ", сподели Рашел Сидер, консултант на Норвежкия съвет за бежанците.

Вчера по улиците на Дамаск към момента можеха да се видят тълпи от пешеходци, доста от тях с маски, макар наложените ограничавания, като затворени учебни заведения и търговски обекти, възбрана за публичния превоз и анулирани полети.

Командването на армията разгласи в събота, че е подготвило военни лечебни заведения и издаде заповед за минимизиране на всеобщите събития. Самер Ходр, началник на болница в Дамаск, сподели, че всички частни и обществени лечебни заведения в страната са подготвени съгласно народен проект за битка против вируса.

Местни поданици настояват, че цените на дезинфектантите и маските са скочили неимоверно в столицата, където през последните дни има паническо пазаруване от магазините.

СЗО ще изследва хората в следените територии в Северозападна Сирия за COVID-19

Шефът на една основана в Дамаск неправителствена организация съобщи, че има стеснен потенциал за диагностициране на случаи (на COVID-19), като проби към този момент прави единствено една основна лаборатория. Някои случаи се лекуват във военни лечебни заведения, добави той, настоявайки да остане неназован.

Макар че е разгласен единствено индивидуален случай (на заразен), съгласно един посланик вирусът евентуално е по-широко публикуван, в сравнение с се знае, което се дължи на ниския тестов потенциал и на неналичието на бистрота.

Базираният във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права твърди, че лекари са получили закани от държавното управление да не разкриват случаи. "На докторите е обещано напътствие да квалифицират случаите, в които се подозира корона зараза, като остра пневмония ", сподели шефът му Рами Абдел Рахман.

Източник от Организация на обединените нации заяви, че трима сирийци, пристигнали наскоро от Сирия, са дали позитивни проби през уикенда в ливанската столица Бейрут, където също се води битка за преодоляване на епидемията.

Правителството отхвърля да крие съществуването на други случаи, въпреки че околните му връзки с неговия основен районен съдружник Иран - най-тежко засегнатата от епидемията страна в Близкия Изток, покачва вероятността за внасяне на вируса извън.

Йордания затвори границата си с Израел и Западния бряг поради ковид

Милиции, подкрепяни от Иран, който прави военни и цивилен полети до Сирия, водят война на страната на държавната войска. Хиляди шиитски поклонници от Иран и други страни също по този начин нормално посещават Дамаск.

В тези елементи от Сирия, които не са под контрола на Дамаск, кюрдските сили в североизтока и подкрепяните от Турция опозиционни групи в северозапада също са затворили пунктовете за прекосяване.

Прокудените от домовете си сирийци в северозапада живеят в пренаселени спонтанни лагери, което безпокои медицинските служащи, че един епидемиологичен гърмеж може да се окаже изключително гибелен. Подкрепяната от Русия атака на сирийското държавно управление там е трансформирала във вътрешно разселени близо един милион души през последните месеци, а инфраструктурата е в руини.

Според Ахмад ал Дбис от неправителствения Съюз на организациитеза здравна грижа и помощ - (UOSSM, Union of Medical Care and Relief Organizations), която работи на опозиционните територии, по време на боевете през последната година е унищожена огромна част от медицинските институции в района и там са останали единствено 175 респиратора.

"Страни като Италия, Франция, Испания и други не можаха да избегнат ризата с ковид, тъй че какво остава за северозападна Сирия? ", сподели Дбис.
Пристигането на диагностичните комплекти тази седмица, въпреки и стеснен брой, ще разреши на лекарите най-сетне да стартират тестуване за вируса.

Няколко проби са били изпратени за диагностициране в Турция, само че до момента оттова нямало получен положителен резултат.

"В лечебните заведения и медицинските пунктове идват доста случаи със признаци, само че ние нямаме потенциал да ги диагностицираме ", сподели Башир Тадж Алдин, доктор към Сирийско-американското здравно общество, което работи в Идлиб.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:



Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2198  Румъния не разрешава на хората над 65 години да излизат от къщи Румъния не разрешава на хората над 65 години да излизат от къщи  Нови 6600 случая на ковид в Испания, 514 умряли за 24 часа Нови 6600 случая на ковид в Испания, 514 умряли за 24 часа  Над 5 млн. лв. са дарени в битката с COVID-19 от началото на изключителното състояние в България Над 5 млн. лв. са дарени в битката с COVID-19 от началото на изключителното състояние в България
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР