Повярвайте, ако отидете в КАТ да свършите някаква работа и

...
Повярвайте, ако отидете в КАТ да свършите някаква работа и
Коментари Харесай

Изкуството да бракуваш Голф 3 или как МВР почти ме изкара престъпник

Повярвайте, в случай че отидете в КАТ да свършите някаква работа и се окажете измежду първите на опашката, редът ви пристигна ненадейно бързо и имате късмет да се върнете на работа в точния момент, значи нещо не е наред и нещата наложително ще се объркат.

Колкото и добре да си прави работата, Министерство на вътрешните работи може по този начин да оплеска нещата и да ви върже ръцете (почти буквално), че да се чудите от кое място ви е пристигнало. 

Историята, която ще опиша, може да се обобщи накратко по този начин: МВР, с учудваща и за самото него лекост, съумя да ме " репатрира " отвън рамките на закона, като за улеснение това се случи  " на едно гише ", без разкарване. Информационната система " изплю " данни за това, че имам анулирана персонална карта, а откраднатият ми преди година, върнат и пратен за скрап автомобил, към момента се води откраднат. И се търси! А аз, надали не, пробвам да залича от регистрите на Министерство на вътрешните работи това събитие, евентуално, с цел да прикрия закононарушение. И то с подправена персонална карта на разположение! Направо съм си за затвор.

Разказвам тази история, не с цел да реша персонален проблем, защото той към този момент е решен. Признавам - със съдействието и цялостното схващане от страна на чиновници от Министерство на вътрешните работи. Пиша това, тъй като казусът в действителност е неуместен и в действителност индикативен за това по какъв начин почтен на пръв взор " бъг в системата ", може да обърка съществено проектите ви!

Всичко стартира доскоро повече от година. Една прелестна събота през април 2017 година открих, че съм изгубил персоналните си документи. Моментално уведомих за това Министерство на вътрешните работи, само че към час по-късно с мен се свързаха хора, които намерили цялото тесте с персонална карта, шофьорска брошура, дебитни карти, ваучър за автомобила и така нататък и тъй наречените Срещнах се със спасителите ми, а оттова - с такси до районното, с цел да оповестя, че съм разкрил документите. Написах нови показания и дежурният офицер сподели нещо от сорта на това, че е добре, че всичко се е случило през уикенда. Ако било през седмицата, документите от дълго време да са анулирани, което усложнява обстановката в допълнение.

За зла орис, съвсем по същото време, откраднаха и остарелия ми автомобил. Веднага уведомих служителите на реда, които на всичкото от горната страна ме гледаха учудено: Че кой краде остарял Голф тройка!? Още по-странно - единствено няколко месеца по-късно ми се обадиха да кажат, че е открит. Случайно. След като патрул видял, по какъв начин двама души в гетото бутат остаряла кола... Проверили я и се оказало, че е открадната. Последва дело, задържане на колата като материално доказателство, а по-късно - преустановяване на делото и освобождение на колата.

От Министерство на вътрешните работи се обадиха: Елате да си вземете автомобила. Следва спогодба с компания за скрап, спогодба с проверяващия случая служител на реда и уверението, че двете регистрационни табели и бланката от компанията за скрап колата ще бъде свалена от доклад като отида в КАТ. Друг е въпросът за какво това не става по длъжностен път. Вероятно поради таксата от 5 лева. 

Та месец по-късно, откакто пратих колата за преработване, попадам в КАТ и там, о, изненада!

След няколко несполучливи опита да " вкара " номера на персоналната ми карта в системата, служителката ме уведомява, че тя е анулирана. Гледам умерено. Убеден съм, че грешката е при тях. Идва една началничка, идва втора и най-после питат дали документите не са били изгубени. Казвам: Да! Тогава ми желаят шофьорската брошура (която също беше открадната и евентуално би трябвало да е анулирана, само че не е!) и нещата се оправят. За персоналната карта ме поучават да ида в " паспортното ".

Преглъщам, до момента в който не ми сервират това с колата: Господине, само че тя е открадната. Обявена е за търсене. Обяснявам им, че това не е правилно - колата е предадена за скрап, ето и записка от компанията. Следва повдигане на плещи, идване на една началничка, а по-късно и на втората, които се пробват да ме убедят - а аз доста добре знам, че е по този начин - че те със съответното районно ръководство не могат да обменят информация по длъжностен път и е най-добре да ида до РПУ-то да се разберем. 

Опитах да обясня, че не съм аз този, който би трябвало да бъде медиатор сред две администрации в Министерство на вътрешните работи и желаех да си свършат работата. Една от служителките заключи, че " господинът е прав ", потърсиха телефон, свързаха се. Колегата, който е виновен за случая, е в оперативка. Обадете се по-късно. 

За да не се задръсти опашката, ме посъветваха да пия едно кафе (между другото в една каравана на отсрещния тротоар вършат ужасно кафе!) и да се обадя на " ето този телефон ". 

Добре, обадих се, само че не на телефона от листчето, тъй като оператор ме увери, че той е или погрешен, или повърхностен, или няма подобен номер. Обадих се на проверяващия служител на реда, който взе нещата драговолно и допусна, че сътрудник, който се грижи за отписването на колите от системата, просто е не запомнил да го направи. Въпреки че мина съвсем месец, откогато пратих колата за преработване. 

Отново кафе, още веднъж очакване и позвъняване. Готово, нещата са ок.

Връщам се на опашката, на гишето ме " поемат " незабавно и, о, знамение, отново проблем! Колата продължава да се търси, само че този път от Интерпол! Спокойно, нещата са под надзор - опитна служителка поема случая и на ръка, върху документите, които подадох, е отбелязано, че " отписването " от Интерпол ще бъде прескочено в името на " разкомплектоването " на автомобила. Което, както към този момент загатнах на два пъти, чисто физически, към този момент е направено преди повече от месец.

Не знам дали Интерпол към момента се интересуват от остарялата ми кола, само че съм благополучен, че всички премеждия се случиха на гишето в КАТ, а не на някоя граница с " Голфа " -а, в случай че бях решил да не го бракувам. В противоположен случай от дълго време щях да съм или арестуван, или санкциониран, или Бог знае какво.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР