Повяхва ли магията на Бенямин Нетаняху, пита в. Haaretz, след

...
Повяхва ли магията на Бенямин Нетаняху, пита в. Haaretz, след
Коментари Харесай

Ще повехне ли "магията на Нетаняху" след изборите с близки резултати

" Повяхва ли " магията на Бенямин Нетаняху ", пита в. Haaretz, откакто екзит половете от израелските избори във вторник демонстрираха прекомерно близки резултати, с цел да се разгласи победител. Анализ на Reuters пък обобщава, че министър председателят деец се бори за политическо оцеляване и хватката му върху властта може да се изплъзне.

В речта си пред симпатизанти на партията " Ликуд " Нетаняху не се разгласи нито за спечелил, нито за изгубил. Опонентът му - някогашният шеф на Генералния щаб Бени Ганц, съобщи на протест на неговата партия " Синьо и бяло ", че евентуално министър председателят е надвит, само че би трябвало да се изчакат формалните резултати. И добави, че " ние изпълнихме нашата задача и ще работим за кабинет на националното единение ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тънки сметки

Преди пет месеца Нетаняху изрично се разгласи за победител в тогавашните избори, само че не съумя да образува държавно управление и това докара до повторния избор в този момент. Обявяването на формалните резултати може да отнеме повече от седмица, само че сега тече преброяването и картината може да се обясни по-скоро. Ревизирани изследвания на израелските медии след приключването на изборния ден дават на " Ликуд " 30–33 места, а на " Синьо и бяло " - 32–34 места. За ръководеща коалиция са нужни 61 места и тук се обрисува като най-значима партията на Авигдор Либерман " Наш дом Израел " с 8–9 места.

Нетаняху дава обещание да сформира " мощно ционистко държавно управление ", което ще отразява позицията на " огромна част от народа ". Това дава " зелена светлина " за еврейските партии, които не са част от актуалното му ръководство, да се причислят. Освен това е офанзива по Ганц и опцията съперникът му да образува коалиция с поддръжката на арабска партия, което е табу за мнозина вдясно.

Трудни договаряния

Бъдещата коалиция среща голям брой спънки. Либерман не желае да се причислява към съюз с ултраортодоксалните партии, които са обичайни сътрудници на Нетаняху, а Ганц е срещу присъединяване в пакт със настоящия министър председател, в случай че му бъдат повдигнати публично задаващите се обвинявания в корупция.

Според анализатори възможен завършек на ерата " Нетаняху " надали ще докара до коренна смяна в израелската политика по отношение на оспорваните въпроси с палестинците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР