Повторният анализ на данни, събрани от космическия апарат Венера експрес,

...
Повторният анализ на данни, събрани от космическия апарат Венера експрес,
Коментари Харесай

Откриха нови следи от древен океан на Венера

Повторният разбор на данни, събрани от галактическия уред " Венера експрес ", и нови компютърни модели на атмосферата на Венера демонстрираха, че в далечното минало е имало огромни водни ресурси на планетата, съобщи ТАСС. Това обявиха австрийски планетолози на 10-ия Московски симпозиум по проучванията на Слънчевата система. Възможно е на ранната Венера да е имало океан и съвсем " земен " климат.

" Извършените от " Венера експрес " измервания на процентното съотношене на изотопи на водорода и изследванията демонстрират, че сходен дял е невероятно да се получи, в случай че всички ресурси на въпросния химичен детайл са донесени от комети или са свързни с вулканични изригвания - разясни планетоложката Майке Бауер от Института за галактически проучвания към Австрийската академия на науките. - Поне част от деутерия евентуално е участвала на Венера от момента на образуването на планетата. "

Компютърни модели разкриха, че в далечното минало Венера евентуално е напомняла Земята - имала е огромни водни ресурси и е имала релативно мек климат.

Поради тази причина учени се питат какво е трансформирало Венера в този пъклен свят, който съществува от най-малко милиард години.

Като изследвали процеси, които са съдействали молекули вода вечно да изоставен Венера, Бауер и сътрудника й Хелмут Ламер разкрили нови доказателства, че в миналото на планетата е имало огромни водни ресурси. Учените употребявали данни, събрани от " Венера експрес ", и аналогични данни за Земята, с цел да основат няколко модела на еволюцията на атмосферите на двете планети.

Резултатите посочили, че сегашният дял на деутерия в атмосферата на Венера е невероятно да се изясни, в случай че всички водни ресурси се дължат на рухване на комети или вулканични изригвания.

Дали това значи, че на Венера фактически е имало океан, сходен на тези на Земята? " Не безусловно, тъй като следователно би трябвало да се търси пояснение къде е липсващ кислородът от изпарилите се океани на Венера, откакто молекулите вода от тези водоеми евентуално са се натрупали в атмоферата й след превръщането й в партик ", разясни Ламер. Неизвестно е също по какъв начин последните " останки " вода са напуснали Венера, откакто през днешния ден скоростта на " бягството " на водорода от атмосферата й е напълно дребна.

/БТА/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР