Повторните избори в Израел не водят до категоричен победител, като

...
Повторните избори в Израел не водят до категоричен победител, като
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Повторните избори в Израел не водят до безапелационен победител, като съгласно частичните резултати " Ликуд " на премиера Бенямин Нетаняху (на снимката) и " Синьо и бяло " на Бени Ганц са с изравнени позиции

11% е годишното нарастване на разноските на бизнеса за труд в България през второто тримесечие. Това е вторият най-голям ритъм в Европейски Съюз след Румъния, демонстрират данни на Евростат. Висшият адвокатски съвет разгласява мощно сериозна позиция против кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. В нея се споделя, че Гешев няма качества за основен прокурор, и се приканват членовете на Висшия правосъден съвет да не го избират, да прекратят актуалната процедура и да насрочат нова.

Здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че смяна в разпоредба ще разреши страната да финансира трансплантации в страни отвън Европейски Съюз. Това е неговият отговор на почнал през днешния ден неопределен митинг на пациентски организации против неналичието на белодробни трансплантации в България и неработещата Национална стратегия за донорство. В момента 18 души у нас се нуждаят незабавно от бял дроб.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очаквано Българска социалистическа партия поддържа Мая Манолова за кмет на София на пленум на левицата в неделя. Сред другите близо 100 номинации за кметове са някогашната министърка на образованието в кабинета " Орешарски " Анелия Клисарова за Варна, депутатката Весела Лечева за Велико Търново, някогашният евродепутат Момчил Неков за Силистра, основният редактор на в. " Дума " Ивелин Николов за Габрово и други

Правната комисия на Народното събрание поддържа за първо четене и четирите законопроекта, предлагащи унищожаване на съкратеното правосъдно разследване в случаи на съзнателно ликвидиране и тежка телесна щета. Проектът на ГЕРБ предлага съкратеното разследване да остане и в тези случаи, само че съдът да преценя дали при признание на подсъдимия да понижи наказването с една пета.

Американският етнограф Мартин Кейниг отри в Националната художествена изложба галерия от 73 фотографии от 7 балкански страни, наречена " Ехо от Балканите ". Президентът Румен Радев му връчи почетен знак и напомни, че Кейниг е индивидът, разкрил Валя Балканска и направил записа, качен на сондата " Вояджър "

Фотограф: Надежда Чипева
Свят

Испания ще организира четвърти избори за четири години. Този път те ще са на 10 ноември, откакто последните бяха през април. Временният министър председател Педро Санчес разгласи това, откакто не съумя да си обезпечи задоволително поддръжка в Народното събрание за сформиране на държавно управление. През последните дни се организираха съвещания с опозиционните партийни водачи, само че не можа да се контракти допустим претендент за министър председател. Социалистите на Санчес завоюваха най-вече гласове през април, само че не получиха болшинство.

Иранският президент Рохани (на снимката) съобщи, че няма да се среща за договаряния с Тръмп по време на откриването на есенната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации по-късно този месец

[Reuters] Европейски Съюз и Англия не би трябвало да се преструват, че водят договаряния по договорка за Brexit, в случай че няма съответни оферти на масата, показва основният договарящ от европейска страна Мишел Барние. По думите му не е задоволително Лондон да споделя на Брюксел единствено какво не харесва по актуалното съглашение. Британският министър председател Борис Джонсън в същото време не стопира да твърди, че договорка е допустима по време на основната среща на водачите на Европейски Съюз на 17 октомври.

Доналд Тръмп назначава Робърт О`Брайън за консултант по националната сигурност. Той ще заеме мястото на уволнения " ястреб " Джон Болтън в Белия дом. Болтън, отхвърлен поради " мощни различия " с Тръмп, беше третият консултант на американския президент по националната сигурност. Робърт О`Брайън, който понастоящем е президентски делегат по въпросите със заложници и заложнически рецесии в Държавния департамент на Съединени американски щати, има дълга история в републиканските външнополитически кръгове.

Икономика

Търговците с горива ще получат нова пролонгация за подробните касовите бележки. Това излиза наяве от оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите информация за резултатите от публичните съвещания по последните промени в Наредба Н-18. В момента срокът, в който бензиностанциите би трябвало да създадат нужните промени и да стартират да показват данни за размера на Данък добавена стойност, данък, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова записка, е 1 октомври 2019 година

" ПСТ груп " е определена да строи скоростен път към Видин за 300 млн. лева . Проектът е част от поръчка за половин милиард за уголемение на 54 км от шосето сред Видин и Руженци, която АПИ разгласи през юли. Фаворитът е обединяване с участници " Нивел строй ", " ПСТ груп ", " Пътинженеринг – М ", " ПСТ Видин " и " ПСТ София ". Тяхната оферта е 298 млн. лева при планирана 250.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Търговете се финансират с държавни пари, като пътната организация ще заплати, когато планът бъде приключен.

Българският експорт продължава да пораства, само че по-бавно. Повишението от началото на годината до края на юли е 4.7% за страни от Европейски Съюз и 3% за трети страни. За съпоставяне, година по-рано темпът беше двойно по-висок. Големият мотор на растежа на продажбите на български артикули в Европейски Съюз е експортът на горива и масла, а износът на мед и медни артикули понижава. Слабата търговия със артикули от цветния метал е забележима и при търговията с Германия, където българският износ понижава с 0.5% на годишна база към средата на 2019 година

Бизнес
Европарламентът утвърди кандидатурата на Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка в миг, в който банката взе решение за ново изкупуване на облигации и намаляване на лихвите. Доскорошният изпълнителен шеф на МВФ ще поеме дефинитивно поста от Марио Драги на 1 ноември

[Reuters]
Свиневъдите ще получат пари от програмата за развиване на селските региони. Земеделското министерство възнамерява да възвърне бранша, като употребява европейските средства. За задачата се възнамерява отварянето на напълно нова скица от програмата - така наречен мярка 5 " Възстановяване на селскостопанския индустриален капацитет, опустошен от естествени бедствия и пагубни събития ", която до момента не беше употребена. От ведомството не показаха какъв ще бъде съответният бюджет на новата стратегия.

Движение за права и свободи предлага да върне по-лекия режим за шума от заведенията. През юли Народното събрание дефинитивно одобри ограничавания за шума, съгласно които в интервала сред 23 и 8 сутринта е неразрешено да се подвига звук в жилищни и курортни зони. Беше въведена и цялостна възбрана за звук в интервала сред 14 и 16 часа през всички дни от седмицата, а санкциите бяха фрапантно увеличени. Сега Движение за права и свободи предлага да върне предходното състояние в закона, съгласно което шумът беше неразрешен сред 23 и 7 сутринта, а експлицитна възбрана за тишина сред 14 и 16 часа отпада. Глобите също са по-ниски. Според претекстовете концепцията е по този начин да не се вреди на бизнеса и на туристическия отрасъл. Сделки и планове

" Биовет " откри нов цех за ветеринарни медикаменти на стойност 300 млн. лева в Пещера
Основният обект на компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви съставлява завод за ферментация за произвеждане на медикаменти за животни с размер 3500 куб.м. Инвестицията е финансирана от Европейска инвестиционна банка по проекта " Юнкер ", като две трети от цената на плана идват от банката. Новооткритият цех ще обезпечи 200 нови работни места, като по този начин броят на чиновниците в компанията ще надвиши 1500.
" Теси " влага 7 млн. лева в нов логистичен терминал в Шумен
Проектът на производителя на електрически бойлери и отоплителни уреди обезпечава спомагателни 8000 палетни места. Новата логистична база ще разреши обработката на два пъти повече камиони за единица време. Обектът включва стелажна система, офис пространство, зона за релаксиране.

Швейцарската ABB откри нов цех за електрически съставни елементи за 7 млн. лева в Петрич
Обектът ще създава артикули ниско напрежение за електроснабдяване и електрообзавеждане и е втори в града на групата. Инвестицията ще открие 420 нови работни места. Заводът е издигнат за 11 месеца върху повърхност от 7400 кв.м, от които индустриалното звено е 3500 кв.м, а останалите площи са административна постройка, логистични и диспечерски зони.

Датската JYSK откри дистрибуционен център в Божурище за 107 млн. евро
Това е осмият логистичен център на веригата за мебели и артикули за дома в Европа. Складовата база има потенциал за предпазване на артикули от близо 125 хиляди палетоместа, а общата й повърхност е 95 хиляди кв.м. Част от дистрибуционния център са две автоматизирани кули, посредством които процесите по депозиране, преместване и превозване се правят без човешка интервенция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР